Izrael pred evakuaciju zatvorio naselja u pojasu Gaze

Izrael je u okviru priprema za početak povlačenja iz Pojasa Gaze blokirao pristup židovskim naseljima na okupiranom teritoriju i dao naseljenicima rok od 48 sati da sami napuste naselja ili će biti odvedeni.

Nalozi za iseljenje za naseljenika u 21 naselju u Pojasu Gaze i četiri od 120 naselja na Zapadnoj obali stupili su na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, pripremivši tako jedan od možda najtraumatičnijih događaja u povijesti židovske države.

"Sigurno je da nećemo olakšati posao onima koji nas dolaze istjerati", rekao je Avner Shimoni, predsjedatelj vijeća naseljenika Gaze. "Ako mene pitate, 50 do 60 posto nas će ostati a ostali će otići prije srijede".

Vođe naseljenika, pod sloganom "Židovi ne istjeruju Židove", vode javnu kampanju protiv plana izraelskog premijera Ariela Sharona za napuštanje okupiranih područja koje nemaju veliku sigurnosnu važnost za Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon ponoći izraelski vojnici zatvorili su granični prijelaz Kissufim, jedini aktivni ulaz u Gazu otkako je Izrael prije više tjedana proveo djelomičnu vojnu blokadu tog područja da bi spriječio židovske ultranacionaliste da uđu na taj teritorij kako bi pomogli naseljenicima da se odupru iseljavanju.

Stotine naseljenika u Pojasu Gaze potpisale su s državom ugovore o odšteti za napuštanje teritorija prije 17. kolovoza, no izraelska vojska je priopćila da je oko 5.000 protivnika povlačenja uspjelo doći do enklava povećavajući tako strah od izbijanja nasilja.

Izraelska vojska planira pokucati na vrata domova naseljenika u Gazi kasnije tijekom ponedjeljka i reći im da imaju 48 sati da odu. U protivnom će ih počevši od 17. kolovoza evakuirati snage sigurnosti prije no što buldožeri razruše njihovu imovinu. Izrael se nada napustiti naselja u Pojasu Gaze i četiri izolirane enklave na Zapadnoj obali do 4. rujna.

(Hina) xakoz ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara