Izrael premješta zid bliže granici

IZRAEL mijenja trasu kojom će ići sporni zid na Zapadnoj obali i približava je svojoj granici s palestinskim teritorijem kako bi bilo sigurnije da Palestinci neće biti odsječeni od svojih teritorija, što je u skladu s odlukom Svjetskoga suda, objavili su u utorak izraelski sigurnosni izvori.

Svjetski sud, najviše sudsko tijelo Ujedinjenih naroda, presudio je da je izraelski zid protuzakonit i zatražio njegovo uklanjanje, ali ta prošlotjedna odluka, koju su Palestinci pozdravili a Izrael odbacio, nije obvezujuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvojica visokih američkih sigurnosnih izaslanika uskoro će posjetiti izraelskoga premijera Ariela Sharona i razgovarati s njim o posljedicama odluke Svjetskoga suda, o nezakonitim izraelskim naseljima na Zapadnoj obali, te o njegovu planu povlačenja iz okupiranoga pojasa Gaze.

Izraelski sigurnosni izvor rekao je da prerađene smjernice ministarstva obrane predviđaju da se zid od betona i žice "što više" približi izraelskoj granici sa Zapadnom obalom.

Takva prepreka neće izolirati palestinske poljoprivrednike iz okolice i neće im onemogućiti pristup školama i bolnicama te tržnicama i gradovima na Zapadnoj obali, rekli su izvori.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara