Izrael: Sharon zatražio od parlamenta da potvrdi novu vladu

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon zatražio je u četvrtak od parlamenta da potvrdi novu desničarsku vladu nakon što je Benjamin Netanyahu prihvatio dužnost koju je ranije odbio.

Netanyahu je pristao na Sharonovu ponudu da postane ministar financija i tako je prevladana posljednja zapreka za sastavljanje vlade.

Odlazeći ministar financija Silvan Shalom, Sharonov saveznik, preuzet će Netanyahuovo ministarstvo vanjskih poslova što se smatra pokušajem da se zaobiđe Netanyahu, Sharonov glavni suparnik u vladajućoj stranci Likud.

Sastavljanje nove vlade, nakon Sharonovog trijumfa na izborima 28. siječnja, došlo je u vrijeme novog razbuktavanja sukoba između Izraela i Palestinaca.

Sastav vlade, koja uključuje žestoke protivnike palestinske države i pristaše gradnje židovskih naselja na okupiranoj zemlji, mogao bi povećati zapreke za nalaženje rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavljajući novu koaliciju u parlamentu, Sharon je ponovio svoje stajalište da Palestinci moraju prestati s terorom i provesti demokratske reforme prije nastavka bilo kakvih političkih pregovora.

Također je rekao da Palestinci moraju odbaciti svoj zahtjev za ´pravom na povratak´ u dijelove Izraela odakle su raseljeni tijekom bliskoistočnog rata 1948.

Očekuje se da će potvrđivanje nove vlade biti samo formalnost budući da Sharon sada nadzire 68 od 120 mjesta u parlamentu.

Likud je sastavio koaliciju sa strankom centra Shinui, ultranacionalističkom Nacionalnom unijom i Nacionalnom vjerskom strankom, koja zagovara židovska naselja na okupiranom teritoriju.

Sve četiri stranke podupiru oštru politiku prema Palestincima, ali je od njih najekstremnija Nacionalna unija. Neki od njezinih čelnika zagovaraju izbacivanje Palestinaca sa Zapadne obale i njezino pripajanje židovskoj državi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara