Izrael tiho prihvatio Sharonovo napuštanje političke scene

Izrael tiho prihvatio Sharonovo napuštanje političke scene
ARIEL SHARON naprasno je napustio političku scenu 4. siječnja, a dva tjedna kasnije izraelska javnost počela je tiho prihvaćati njegov odlazak, dok 77ogodišnji premijer leži u komi u jeruzalemskoj bolnici.

Dva tjedna nakon što je pretrpio teški moždani udar, izvješća o njegovom zdravstvenom stanju više nisu na prvom mjestu u izraelskim medijima nego na drugom ili trećem, nakon izvješća o nemirima židovskih doseljenika u Hebronu na Zapadnoj obali ili o regionalnim slučajevima ptičje gripe.

Gotovo nitko u Izraelu ne očekuje da će se bivši general, desetljećima dominirajuća snaga na Bliskom istoku, vratiti na dužnost.

U središtu politike sad je Ehud Olmert, profesionalni političar koji ga je zamijenio na dužnosti, dok se približavaju opći izbori 28. ožujka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sharon je pokazao približavanje izraelskom političkom centru povlačenjem doseljenika i vojnika iz pojasa Gaze u rujnu prošle godine i osnivanjem nove stranke, Kadime, nakon što je napustio desničarski Likud.

Mnogi Izraelci vide Sharona kao snažnog čelnika koji može donositi hrabre odluke potrebne za okončanje sukoba s Palestincima.

Iza Sharona je ostao stranački sustav u previranju, nakon promjena u vodstvu Likuda i laburista, kao i većinom neiskušana generacija političara koji pokušavaju zauzeti njegovo mjesto.

Olmert, bivši gradonačelnik Jeruzalema, dobio je visoke ocjene u izraelskim ispitivanjima javnog mišljenja koja pokazuje da je Kadima s Olmertom na čelu na putu prema pobjedi na općim izborima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara