IZRAEL USPJEŠNO TESTIRAO PROTURAKETNI SUSTAV ARROW

Izraelska vojska u nedjelju je uspješno testirala svoj proturaketni obrambeni sustav Arrow ispalivši po prvi puta salvu projektila na četiri cilja, izvijestio je izraelski radio.

Proturaketni projektili Arrow ispaljeni su iz priobalne baze Palmahim, južno od Tel Aviva, u smjeru zapada na ciljeve iznad Sredozemnog mora.

Nedjeljni pokus predstavljao je simulaciju iračkog napada s više projektila Scud ispaljenih u isto vrijeme, u znak odmazde za američke zračne udare na Bagdad.

Ciljevi su bili kompjuterski simulirani balistički projektili Scud koje Arow može presresti na visinama većim od 50 km.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Proturaketni sustav Arrow izraelski su znanstvenici razvijali dulje od 10 godina, a troškove razvoja, koji su dosegli 2.2 milijarde dolara, uglavnom je pokrivao Washinton.

Izrael je sustave Arrow razmjestio za obranu svojih gradova u središnjem priobalnom dijelu zemlje, a druga baterija projektila bit će postavljena na sjeveru prije mogućeg američkog rata s Irakom.

Proturaketni obrambeni sustav Patriot, američke proizvodnje, koji je postavljan za zaštitu Izraela u vrijeme Zaljevskog rata 1991. pokazao se jako nedjelotvornim, presrevši samo dva od 41 projektila Scud koje je Irak tada ispalio na Izrael. Od posljedica udara Scudova poginula je jedna osoba, a brojne su zgrade razorene.

Izrael strahuje da bi Irak mogao ovaj puta Scudove naoružati kemijskim ili biološkim oružjem, no stručnjaci vjeruju da Irak raspolaže samo s malim dijelom raketnog arsenala od prije 12 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara