Izrael započinje nuklearni rat protiv Irana?

IZRAEL je, prema pisanju britanskog "Sunday Timesa", razradio plan da se u slijedećih 12 mjeseci iranska nuklearna postrojenja unište zračnim udarima pri čemu će se koristiti taktičko nuklearno oružje.

Izrael je, navodno, odluku donio zbog uznapredovalog iranskog obogaćivanja nuklearnog goriva koje bi u vrlo skoroj budućnosti moglo poslužiti za proizvodnju nuklearnog oružja, odnosno projektila čija bi meta mogao postati Izrael.

Za napad se već duže vrijeme obučavaju dvije eskadrile izraelskog ratnog zrakoplovstva koje će ga izvesti u dva vala. U prvom će konvencionalnim bombama za uništavanje bunkera izdubiti "rupe" u metama, da bi kroz te "rupe" bile poslane mini-nuklearne bombe.

Ciljevi uključuju Natanz, postrojenje za obogaćivanje nuklearnog goriva, skladište plina korištenjog za obogaćivanja urana kod Isfahana te Arak, reaktor teške vode.

U svrhu obuke izraelski piloti već duže vrijeme lete iznad Mediterana na ruti od Izraela do Gibraltara, što otprilike odgovara udaljenosti od Izraela do iranskih postrojenja.Kao jedna od ruta koja bi se koristila za napad se spominje prelet preko Turske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci vjeruju da bi napad u atmosferu izbacio nekoliko tona radioaktivnog materijala.

Iranci, navodno, prema izraelskim predviđanjima, ne bi imali "petlje" izvršiti odmazdu ispaljivanjem projektila "Shahab-3" na Izrael, ali pojedini američki izvori su "Timesovim" novinarima izrazili bojazan da bi Iran mogao blokirati Hormuški tjesnac te tako izazvati potpuni poremećaj na svjetskom tržištu nafte.

Izraelski dužnosnici su o ovom planu bili razgovarali sa svojim američkim kolegama. Američki dužnosnici ne odobravaju ovaj plan, ali su ga spremni podržati nakon što bude izveden, za što presedan postoji u izraelskom napadu na irački nuklearni reaktor u Osiriaku godine 1981.

Već su počele špekulacije da je "curenje" ovog tajnog izraelskog plana dio nastojanja Izraela - koji je, zasada, jedina nuklearna sila na Bliskom Istoku - da Iran odvrati od nuklearnog programa, odnosno nastojanja da se Amerikanci i iračkim ratom iscrpljena administracija predsjednika Busha prisili na aktivnije i drastičnije rješevanje "iranskog pitanja".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara