Izraelci će učiniti sve za mirno održavanje palestinskih izbora

IZRAELSKI su čelnici u srijedu obećali britanskom ministru vanjskih poslova Jacku Strawu kako će učiniti sve što mogu kako bi omogućili održavanje palestinskih predsjedničkih izbora, no istodobno su kritizirali glavnog palestinskog predsjedničkog kandidata koji je izjavio kako namjerava nastaviti put Jasera Arafata.

Straw se u srijedu sastao s izraelskim dužnosnicima, a u četvrtak će razgovarati s premijerom Arielom Sharonom i potom se na Zapadnoj obali sastati s palestinskim čelnicima u nastojanju da na obje strane izvrši pritisak čiji je krajnji cilj zajamčiti sigurno održavanje predsjedničkih izbora 9. siječnja.

Britanski je ministar rekao da je smrt Jasera Arafata, kojega je Washington smatrao "glavnom preprekom miru" na Bliskom istoku, otvorila novu mogućnost napretka prema rješenju sukoba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izrael će učiniti sve kako bi se zajamčilo nesmetano održavanje predstojećih palestinskih zbora", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa Strawom. Shalom je istodobno kritizirao glavnoga kandidata na predsjedničkim izborima Mahmuda Abasa jer je izjavio da Palestinci neće nikad odustati od temeljnog Arafatova zahtjeva da Izraelci priznaju "pravo na povratak" izbjeglica.

"Žalimo zbog nedavnih Abasovih izjava o potrebi da Palestinci nastave Arafatovim putem, a to je uglavnom put terorizma. Željeli bismo da novo palestinsko vodstvo bude odgovornije", rekao je Shalom.

Promatrači smatraju da su Abasove izjave pokušaj izgradnje kredibiliteta kod palestinskih tvrdolinijaša.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara