Izraelci pojačavaju napade, Hezbollah najavljuje odgovor

Izraelci pojačavaju napade, Hezbollah najavljuje odgovor

IZRAELSKE snage raznijele su tri piste na bejrutskom aerodromu, bombardirale zgradu televizije preko koje Hezbollah regrutira vojnike i blokirale libanonske luke.

Lokalna policija objavila je kako su izraelski avioni napali i libanonsku zračnu bazu blizu granice sa Sirijom, što je prvi napad na libanonsku vojsku.

Bejrutski aerodrom nakon raketiranja zatvoren je za promet, a Izraelci su napali još dva libanonska aerodroma, no nisu priopćile detalje tih napada. Kao razlog napada na bejrutski aerodrom Izraelci navode da se s tog aerodroma Hezbollah opskrbljuje oružjem. Televizija Al Manar nakon raketiranja nastavila je s radom.

Hezbollah je na napade odgovorio raketiravši sjeverni dio Izraela i grad Safed, a u napadu je poginula jedna žena i najmanje 10 osoba je ranjeno. Grad Safed, koji se nalazi 20 kilometara od granice s Libanonom, posljednji je put bio raketiran od strane Hezbollaha 1972. godine.

Libanonski ministar vanjskih poslova Ahmed Fatfat kazao je kako su napadi na njihove aerodrome "činovi rata", tvrdeći kako oni nemaju nikakve veze sa Hezbollahom, te da ih Izraelci napadaju zbog ekonomskih razloga, u koje spada i turizam.

Libanonsko ministarstvo zdravstva objavilo je kako je najmanje 45 ljudi ubijeno od prvog napada Izraelaca koji se dodogio u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su Izraelci raketirali aerodorme, iz njihovih aviona na područje južnog Beiruta, za koje se sumnja da bi u njemu mogao prebivati vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah, izbacivali su se leci s upozorenjima o napadu.

Ako zaista dođe do takvog napada, iz Hezbollaha tvrde kako će napasti izraelski grad Haifu u kojem živi 300,000 ljudi. Nakon takve najave Hezbollaha, iz grada su povučene američke snage, javlja CNN.

Vođa Hezbollaha Nasrallah kazao je kako je jedini način da dođe do oslobođenja njihovih pripadnika iz izraelskih ruku, bio da oni otmu njihove vojnike. Dodao je kako su dvojica izraelskih vojnika, nakon čije otmice je uslijedio napad Izraela, odvedeni vrlo daleko, te da vojna akcija Izraela neće pridonijeti njihovom oslobođenju.

Izraelske snage priopćile su kako imaju infomacije da Hezbollah dvojicu njihovih otetih vojnika pokušava prebaciti u Iran.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara