Izraelci predali autocestu u Gazi Palestincima

Izraelci predali autocestu u Gazi Palestincima

IZRAEL je u ponedjeljak prepustio nadzor nad većim dijelom glavne autoceste u Gazi Palestincima u sklopu odredaba sporazuma o povlačenju koji je s Palestinskom samoupravom postigao uz američko posredovanje.

Izraelski tenkovi su se povukli, a buldožeri su uklonili prepreke od pijeska i cementa s ceste kojom su od rujna 2000. godine mogli prolaziti samo izraelski vojnici i naseljenici.

Prema izjavama očevidaca, prvi palestinski automobil na autocesti poslije 2,5 godine bio je jedan taksi sa sedam putnika.

Izrael je najprije povukao svoje vojnike iz grada na sjeveru pojasa Gaze, poslije čega je Palestincima predao autocestu, žilu kucavicu tog područja, s iznimkom dijela koji prolazi židovskim naseljem Kfarom Daromom.

Samo nekoliko je nekoliko manjih incidenata zabilježeno na okupiranim područjima otkako su u nedjelju palestinske militantne skupine objavile prekid napada na izraelske ciljeve, doznaje se iz izraelskih vojnih izvora.

Tijekom noći je na položaj izraelske vojske u blizini naselja Neve Dekalim na jugu pojasa Gaze ispaljen protutenkovski projektil, ali nije bilo žrtava, kao ni u pucnjavi lakim oružjem na izraelske položaje nedaleko od Rafaha. Automatskim oružjem pucano je i na naselja Goush Katif.

S druge strane, doznaje se iz sigurnosnih izvora, izraelska je vojska u Tulkaremu eksplozivom uništila obiteljsku kuću Muse Ove, rođaka palestinskog aktivista uhićenog prije tri dana.

Rice ponudila milijardu dolara Palestincima

Savjetnica američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice ponudila je Palestincima hitnu ekonomsku pomoć od skoro milijardu dolara, piše izraelski list Yediot Aharonot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rice je tu pomoć navodno ponudila tijekom sastanka u nedjelju s Dovom Weisglassom, šefom kabineta izraelskog premijera Ariela Sharona, i palestinskim ministrom financija Salamom Fayadom.

Prema listu, Amerikanci žele na palestinskim teritorijima izgraditi cestovnu mrežu, bolnice i društvene institucije kako bi ojačale položaj palestinskog premijera Mahmouda Abbasa i oslabile utjecaj radikalnog palestinskog pokreta Hamas, koji je vrlo popularan među Palestincima zahvaljujući svojoj mreži socijalne pomoći. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara