Izraelski general priznaje greške za vrijeme rata u Libanonu

DAN HALUTZ, šef Udruženog stožera Izraelskih obrambenih snaga, priznao je da je vojska napravila ozbiljne greške pri ratu s Libanonom ovog ljeta, ali da ne namjerava dati ostavku, budući da bi to bilo "bježanje od problema".

U Izraelu se trenutno vrši istraga oko neuspjeha u ovoljetnom ratu u Libanonu, koji nije završio baš onako kako se državni i vojni vrh nadao. Vrlo vjerojatno će morati "pasti glave".

Istragu vrši od vlade imenovano Winogradovo povjerenstvo, kojim predsjeda umirovljeni sudac Eliyahu Winograd. Povjerenstvo bi trebalo svoje zaključke dostaviti vladi do kraja veljače. Halutz je u svjedočenju pred povjerenstvom rekao da je Izrael Hezbollahu nanio ozbiljnu štetu i ubio stotine militanata, ali da nije pravovremeno uspio zaustaviti ispaljivanje raketa na sjever Izraela.

Ovo se poklapa s kritikama koje su upućne Halutzu i premijeru Ehudu Olmertu, a koje ih kritiziraju zato što su predugo odgađali slanje vojnika na teren Libanona, pouzdajući se u napade zrakoplovstva.

Kritičari kažu kako Halutz ne zna kako voditi kopnenu vojsku, koja je u ovom sukobu bila loše informirana, slabo opremljena i koja je dobijala kontradiktorne naredbe, dok se Halutz pouzdavao u zakoplovstvo. Smatraju da je razlog za to taj što je Halutz general zrakoplovstva, i da ne zna voditi kopnene snage. Misle da bi šef Udruženog stožera trebao biti kopneni general.

Halutz je dodao i da je bilo slučajeva neposlušnosti u vojsci.

"Bilo je slučajeva u kojima časnici nisu htjeli izvršavati naredbe i slučajeva u kojima su naredbama prigovarali na temelju morala", rekao je, aludirajući na neposluh pri naredbama za napade na gradove i sela na jugu Libanona. Dodao je i da su ti slučajevi neposluha u suprotnosti s vojnm vrijednostima.

Za vrijeme rata, Halutz je smanjio ovlasti zapovjedniku sjevernog sektora, generalu Udiju Aminu, kome je psolao još jednog generala, s kojim je ovaj morao dijeliti ovlasti. Amin je kasnije napustio vojsku. Halutz kaže da će ostati na svojoj dužnosti "da bi popravio što se može popraviti", i da ne namjerava samovoljno dati ostavku, jer bi to bilo "bježanje od problema".

Ali, dodao je da će ostavku dati ako ga Winogradovo povjerenstvo proglasi glavnim krivcem za neuspjeh ili ako nadređeni od njega tako nešto zatraže.

Ovoljetni rat počeo je otmicom izraelskih vojnika i napadom na pogranično selo Shalit. Trajao je 34 dana, a odnio procijenjenih 1000 života, uz ogromnu materijalnu štetu. Izrael je danima u zrakoplovnim napadima bombardirao Libanon, a Hezbollah je na teritorij Izraela ispalio oko 4000 raketa "Katyusha".

Nakon završetka sukoba, Hezbollah je proglasio veličanstvenu pobjedu, a dio izraelske vojske je posramljen, budući da je sukob prošao puno lošije po Izraelce nego što se očekivalo.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara