Izraelski obavještajac: Hamas šalje vojnike na obuku u Iran

RAVNATELJ Shin Beta, jedne od tri najjače izraelske obavještajne službe, Yuval Diskin, izjavio je jučer navečer kako Hamas šalje svoje vojnike na obuku u Iran. Diskinove izjave prenio je New York Times, a danas cirkuliraju svim bitnim novinama.

Diskin, doduše, nije dao konkretne dokaze kojima bi potkrijepio svoje tvrdnje, nego je samo ustvrdio da se njegova izjava bazira na jakim obavještajnim podacima.

"Znamo da je Hamas počeo slati ljude u Iran, zasad desetke, a u budućnosti će to biti stotine. To smatramo strateškom prijetnjom, čak i većom od švercanja oružja u Gazu preko Egipta", rekao je u kratkom brifingu novinarima.

Iz Hamasa odbacuju takve insinuacije i tvrde da je to izraelski pokušaj diskreditiranja nove vlade.

Diskin je progovorio i o blokadi Hamasove vlade i o mogućnosti da će nova vlada nacionalnog jedinstva funkcionirati. Smatra da je blokada pomogla pri sprečavanju daljnjeg Hamasovog naoružavanja, ali da ga je i približila Iranu, a to bi moglo biti još opasnije.

Diskin ne vjeruje da će nova vlada opstati. Smatra da Mahmoud Abbas nije dovoljno učvrstio moć Fataha i da će se Fatah raspasti pod utjecajem radikalnog Hamasa. Također ne vjeruje da je najava formiranja nove vlade (unatoč tome što Abbas najavljuje da želi uvesti Hamas u P.L.O.) samo kupovanje vremena dok se ne vidi kako dalje.

Hamas, po Diskinovom uvjerenju, nikad neće priznati Izrael i nikad neće prestati sa svojim terorističkim aktivnostima.

Hamas tvrdi da je spreman s Izraelom potpisati primirje u trajanju između 15 i 20 godina ako se Izrael povuče na granice iz 1967.

Diskin je također izrazio zabrinutost zbog nastavka ilegalnog nabavljanja oružja u Pojasu Gaze. To oružje uglavnom se nabavlja podzemnim tunelima iz Egipta. Diskin kaže da Shin Bet zna za te operacije i da će u budućnosti morati poduzeti nešto oko toga, ukoliko se nabavljanje ne zaustavi.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara