Izraelski pisac Amos oz dobitnik nagrade u Frankfurtu

IZRAELSKOM piscu Amosu Ozu bit će dodijeljena vrijedna njemačka nagrada Frankfurtske židovske zajednice za napore uložene u podržavanju mira u Izraelu i na Bliskom istoku.

Zaklada Korn und Gerstenmann dodijelila mu je nagradu vrijednu 40.000 eura, koja se dodjeljuje svake druge godine za književno, političko i kulturno promicanje mira.

Frankfurtska židovska zajednica potvrdila je u četvrtak da će mu nagrada biti predana 16. lipnja u nazočnosti njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera.

Nagrada je osnovana 1994. godine, a koristi sredstva iz zaklade frankfurtskih Židova Abrahama Korna i njegove sestre Rose Gerstenmann. Prvi put je dodijeljena 2001. godine i to bivšem izraelskom ministru vanjskih poslova Shimonu Peresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amos Oz vrlo je plodan autor, rođen 1939. godine u Jeruzalemu. Predaje hebrejsku književnost na Sveučilištu Ben Gurion u Beer-Shevi. Godine 1991. izabran je za stalnog člana Akademije hebrejskog jezika. Nagrađen je najuglednijom izraelskom nagradom za književnost 1998. godine.

Na hrvatski su jezik prevedena njegova djela "Crna kutija" iz 1986. i "Moj Michael", njegov prvijenac iz 1968. godine

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara