Izraelski premijer negoduje nakon francuske najave o mogućem priznanju Palestine

Izraelski premijer negoduje nakon francuske najave o mogućem priznanju Palestine

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će prijedlog Francuske o međunarodnoj konferenciji o rješenju izraelsko-palestinskog sukoba putem dvije države "potaknuti Palestince da odbiju dati bilo kakve ustupke".

"Opće načelo svakih pregovora je činiti ustupke, a ova inicijativa daje Palestincima sve razloge da ih ne čine", rekao je Netanyahu na sjednici vlade.

"Izrael je spreman početi izravne pregovore bez uvjeta s Palestincima", dodao je.

Šef francuske diplomacije Laurent Fabius najavio je u petak da njegova zemlja kreće u još jedan pokušaj rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba i upozorila da će ukoliko ti napori propadnu priznati Palestinsku državu.

"Francuska će sljedećih tjedana krenuti u pripremu međunarodne konferencije na kojoj će se okupiti obje strane i njihovi glavni partneri, američki, europski i arapski radi pronalaženja rješenja o dvije države", rekao je Fabius. "Ne smijemo odustati od rješenja dviju država", naglasio je i izražio žaljenje što se kolonizacija nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski diplomatski izvor dodao je kako Pariz namjerava pokrenuti ovu konferenciju do ljeta, piše Reuters.

Fabius je dodao da će u slučaju neuspjeha te inicijative, Francuska priznati palestinsku državu.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat pozdravio je u subotu francusku inicijativu.

Proces rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba nalazi se na mrtvoj točki već oko godinu dana, nakon neuspjeha tadašnjeg američkog posredovanja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara