Izraelski roditelji izborili pravo na korištenje sperme poginulog sina

SUD u Izraelu je donio presudu koja bi, prema tvrdnji odvjetnice Irit Rosenblum, "mogla omogućiti čovječanstvu da nastavi postojati", odnosno omogućiti roditeljima da vide unuke usprkos smrti vlastite djece.

Rosenblum je na izraelskom sudu zastupala obitelj Cohen, čiji je 20-godišnji sin Kevin godine 2002. kao pripadnik izraelske vojske poginuo u pojasu Gaze.

Prije smrti je Cohen donirao vlastitu spermu, ali nije napisao oporuku niti izričito odredio u kakve bi se svrhe ona trebala iskoristiti.

Njegovi roditelji su, pak, izrazili želju da se sperma iskoristi za oplođivanje drugih žena. Na to im se, prema navodima majke Rachel Cohen, javilo čak 200 Izraelki spremnih da rode Kevinovo dijete.

Međutim, bolnica je odbila Cohenovima predati spermu, tvrdeći da se ona u svrhe umjetne oplodnje može koristiti isključivo na izričiti zahtjev donatora odnosno njegove supruge. U trenutku smrti Kevin Cohen nije imao suprugu.

Tijekom četverogodišnjeg postupka su Cohenovi na sudu doveli cijeli niz svjedoka koji su tvrdili kako je pokojnik izražavao želju da ima djecu.

Sud je u ponedjeljak donio presudu kojoj se bolnici nalaže da spermom Kevina Cohena umjetno oplodi zasada neimenovanu 25-godišnjakinju koju su Cohenovi odredili da bude majka njihove unučadi.

"To je predivno, iako je dugo trajalo", rekla je gospođa Rosenblum novinarima. "Cohenovima se ostvario san, te su nakon smrti sina dobilli nadu."

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara