Izraelski vojnici ubili kći palestinskog mirovnog aktivista

10-GODIŠNJA palestinska djevojčica podlegla je ozljedama u jeruzalemskoj bolnici nakon što se tri dana borila za život, izvještava BBC.

Abir Aramin, kći istaknutog palestinskog mirovnog aktivista Bassama Aramina bila je u društvu dvije druge djevojčice kada je kraj njih prošlo vozilo izraelske granične policije. Incident se dogodio u selu Anata na Zapadnoj obali gdje Izrael gradi sekciju svog kontarverznog zida.

Netko je bacio kamenje u smjeru policije koja je odgovorila bacanjem suzavca i granata koje ošamućuju. Nesretna djevojčica je pritom pogođena u glavu.

Granična policija pokrenula je istragu o tragičnom slučaju. "Granična policija izražava žaljenje zbog smrti djevojčice, te se nada da će se uskoro otkriti okolnosti tog incidenta", izjavila je glasnogovornica izraelske granične policije.

Izraelska udruga za zaštitu ljudskih prava BTselem dala je podatke prema kojima su samo prošle godine izraelske snage sigurnosti ubile 660 Palestinaca, dok je u istom periodu 23 izraelska civila ubijeno od strane Palestinaca.

Zaustavljena izgradnja naselja

Izraelski ministar obrane Amir Peretz u petak je zapovjedio obustavu izgradnje novog židovskog naselja Meskiot u Zapadnoj obali.

Naselje je namjenjeno dijelu obitelji koje su evakuirane iz ilegalnih naselja u Gazi u kolovozu 2005. godine. Prošlog je mjeseca odlučeno da će Izrael izgraditi prvo novo naselje nakon više od 10 godina, što je izazvalo žestoke kritike Europske unije, Ujedinjenih naroda, SAD-a i Palestinske samouprave.

Sada, ministar Peretz je najavio da će o toj temi trebati dodatno promisliti.

Sva naselja na Zapadnoj obali (uključujući područje istočnog Jeruzalema) i prije u pojasu Gaze, kao i zidovi na tim područjima ilegalni su prema međunarodnom pravu, iako to Izrael odbija prihvatiti.

E.A.J.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara