Izraelski vrhovni sud razmatra odluku o zamjeni 1027 palestinskih militanata za vojnika Shalita

Izraelski vrhovni sud razmatra odluku o zamjeni 1027 palestinskih militanata za vojnika Shalita

Foto: AFP

SKUPINA Izraelaca koja se protivi dogovoru države i Hamasa o zamjeni zatvorenika zatražila je danas intervenciju Vrhovnog suda u nadi da će se sporazum blokirati.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je postignut sporazum između Izraela i Hamasa, kojim je dogovoreno da Hamas Izraelu vrati njihovog vojnika Gilada Shalita, zarobljenog 2006. godine, u zamjenu za 1027 Palestinaca koji bi trebali biti pušteni iz izraelskih zatvora.

Jedan vojnik nije vrijedan stotina militanata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je istraživanje javnog mnijenja pokazalo da čak 79 posto Izraelaca podržava ovaj dogovor s Hamasom, ima i onih koji mu se oštro protive. S obzirom na to da izraelski zakon dopušta ulaganje žalbe u ovakvim slučajevima, Udruga žrtava terorizma i rodbina poginulih u palestinskim napadima odlučila je iskoristiti to pravo i tražiti intervenciju Vrhovnog suda.

Oni tvrde kako su mnogi zatvoreni Palestinci, koji će biti pušteni na slobodu, direktno odgovorni za ubilačke napade u Izraelu, i da život jednog vojnika, iako on predstavlja svojevrsni simbol izraelske borbe, nije vrijedan tog rizika.

Zamjena u egipatskoj pustinji

Zamjena zatvorenika trebala bi se održati u dvije faze. Već sutra bi trebalo biti oslobođeno 477 Palestinaca koji će krenuti u sinajsku pustinju u Egiptu, gdje će se izvršiti zamjena za Shalita. Nakon toga Shalit će avionom biti prebačen u Izrael, a 295 Palestinaca će krenuti prema Gazi, dok će ostali dobiti egzil i inozemstvu. Ostalih 550 palestinskih zatvorenika bit će oslobođeno za otprilike dva mjeseca.

Vrhovni sud nema puno vremena za razmatranje, ali se očekuje da neće poništavati dogovor koji je sklopila vlada, jer to ni dosad nije bila praksa kada su u pitanju sigurnosni poslovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara