Izricanje presude Hodorkovskom nastavlja se u utorak

Objava presude u objedinjenom postupku protiv bivšeg direktora ruske naftne tvrtke Jukos Mihaila Hodorkovskog, njegova bliskog suradnika Platona Lebedeva i bivšeg glavnog direktora tvrtke Volna Andreja Krajnova pred moskovskim sudom bit će nastavljena u utorak, javile su svjetske novinske agencije.

Izricanje presude počelo je u ponedjeljak u podne po lokalnom vremenu, ali je nakon tri sata čitanja presude sutkinja proglasila stanku do 10:30 sati u utorak-

Sutkinja Irina Kolesnikova nije obrazložila proglašavanje stanke.

Objava presude prvotno je bila najavljena za 27. travnja, ali je neočekivano odgođena za 16. svibnja. Razlog odgode nije bio naveden, ali se smatra da ruske vlasti nisu željele da presuda zasjeni obilježavanje 60. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom, velikog ruskog praznika 9. svibnja koji je na proslavi u Moskvi okupio pedesetak svjetskih čelnika.

Međutim, odvjetnici optuženih smatraju da najvjerojatnije sutkinja nije imala dovoljno vremena da napiše cijeli tekst presude.

Hodorkovski i Lebedev optuženi su po 11 točaka ruskog kaznenog zakona za prijevaru, pronevjeru i utaju poreza, čime su državu, tvrdi optužba, oštetili za gotovo milijardu američkih dolara, a optuženi su i za udruživanje u zločinačku organizaciju. Krajnova optužnica tereti za prijevaru.

Tužiteljstvo je zatražilo za Hodorkovskog i Lebedeva zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina, dok za Krajnova traži uvjetnu kaznu zatvora od 5 i pol godina budući da je djelomično priznao krivnju.

Optuženi i njihovi odvjetnici opovrgavanju krivnju i traže oslobađajuću presudu.

Jedan dužnosnik suda rekao je za Itar-Tass da bi izricanje presude moglo trajati najmanje dva do tri dana, budući da predsjedavajuća sutkinja Irina Kolesnikova namjerava pročitati puni tekst presude.

Jedan od odvjetnika Hodorkovskog, Jurij Schmidt, rekao je novinarima da je prema izlaganju sudaca jasno da će 41-ogodišnji tajkun biti osuđen.

Suci su govorili o Hodorkovskom i Lebedevu kao o čelnicima "organizirane zločinačke skupine", rekao je on i dodao da su suci potpunoi slijedili zaključke tužiteljstva.

Suci su u ponedjeljak proglasili Hodorkovskog krivim za prijevaru, utaju poreza i nepoštivanje sudske odluke.

Mnogi misle da je ovo suđenje kazna Hodorkovskom za njegove političke ambicije te da je ono označilo prekretnicu u odnosima Kremlja i krupnog kapitala. Službena Moskva ponavlja da u Rusiji, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji, svi moraju plaćati poreze te da su na zapadu sudske parnice protiv nesavjesnih biznismena uobičajena stvar i nitko ih ne naziva političkim procesima.

"Suđenje Hodorkovskom ključno je pitanje ruske unutarnje i vanjske politike već gotovo dvije godine", piše ruski dnevnik Nezavisimaja Gazeta.

Ispred suda okupilo se oko 300 pristaša Hodorkovskog koji su tražili njegovo oslobađanje. Međutim, mala skupina starijih ljudi pozivala je na njegovo zatvaranje.

Kakva god bila odluka sudaca, tužitelji su najavili nove optužbe protiv Hodorkovskog kako bi ga zadržali iza rešetaka.

(Hina) xkga yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara