Izvanredno stanje nije ugrozilo prava Hrvata u Vojvodini

Izvanredno stanje u Srbiji koje je jučer nakon mjesec i pol dana ukinuto nije ni na koji način ugrozilo manjinska prava i slobode hrvatske zajednice u ovoj zemlji, ističu predstavnici hrvatske zajednice u Vojvodini.

Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazo Vojnić Hajduk navodi kako je uvođenje izvanrednog stanja bilo čak nužno kako bi vlada Republike Srbije mogla napraviti korake koji će zemlju usmjeriti ka Europi.

"Pojedine političke organizacije, međutim, ispolitizirale su situaciju i zlorabile stanje u zemlji na različite načine, a jedan od njih je i floskula o ugroženosti ljudskih i manjinskih prava i sloboda", ističe Lazo Vojnić Hajduk.

On je objasnio kako mjere izvanrednog stanja nisu poremetile rad i život hrvatske zajednice u Srbiji - politički skupovi i kulturne manifestacije održavale su se bez ikakvih ograničenja, a mediji koji informiraju na hrvatskom nisu u tome ni na koji način bili onemogućeni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističući pozitivne efekte tih mjera predsjednik Izvršnog odbora HNV-a naglasio je kako hrvatska zajednica nakon provedenih akcija očekuje veću stabilnost i sigurnost za građane Srbije, pa i tako i pripadnike nacionalnih manjina.

Tijekom izvanrednog stanja u zemlji u Subotici je održana druga sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, na kojoj je imenovan Izvršni odbor i konstituirana većina tijela HNV-a. Također, održavale su sve kulturne manifestacije, politički skupovi i crkveni skupovi.

(Hina) js sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara