Izvor: Imenovanje Mikuličića u pravi trenutak

VISIKI izvor hrvatske Vlade rekao je u Zagrebu da je sada "pravi trenutak" za imenovanje odvjetnika Gorana Mikuličića pravnim savjetnikom Vlade za predmet optuženog hrvatskog generala Ante Gotovine.

Vlada je u ponedjeljak priopćila da će na svojoj sljedećoj sjednici u četvrtak imenovati Mikuličića pravnim zastupnikom u slučaju umirovljenog generala Gotovine, kojeg je Međunarodni kazneni sud u Den Haagu (ICTY) optužio za ratne zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja u kolovozu 1995. godine.

"Pravi je trenutak za imenovanje Mikuličića pravnim savjetnikom za slučaj Gotovina", rekao je izvor na briefingu za novinare hrvatskih medija. Izvor, koji je želio ostati anoniman, nije međutim pojasnio na čemu temelji svoju izjavu.

Vladin izvor je kazao da očekuje da će se slučaj Gotovina pozitivno razviti "u roku od nekoliko tjedana".

"Odugovlačenje ne koristi nikome... odugovlačenjem bi Mesićeva akcija izgubila na vjerodostojnosti", kazao je izvor, aludirajući na nedavnu inicijativu predsjednika Stjepana Mesića da Gotovina surađuje s Haškim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odgovarajući na novinarsko pitanje o stavu Vlade prema Mesićevoj inicijativi, vladin izvor je kazao da "Vlada od početka ima stav da je jedino rješenje da se Gotovina preda sudu".

"Podržavamo akciju Mesića utoliko ukoliko ona može pomoći da Gotovina donese odluku o pristupanju Sudu. Utoliko je akcija Mesića dobrodošla i za generala Gotovinu i za Hrvatsku", rekao je izvor.

Izvor je rekao da smatra kako će reakcija Gotovininog odvjetničkog tima na imenovanje Mikuličića biti pozitivna. "Nemam izravne informacije o tome, ali mislim da će oni cijeniti našu inicijativu", rekao je izvor.

Imenovanje Mikuličića trebalo bi, po najavama drugih neimenovanih izvora, odvjetničkom timu Gotovine osigurati dodatnu logističku i pravnu podršku.

Zagrebački odvjetnik Mikuličić bio je Vladin pravni zastupnik u slučaju optuženog generala Janka Bobetka, a prije toga pred Haškim sudom zastupao je bosanske Hrvate Marija Čerkeza i Zlatka Aleksovskog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara