Ja Jadranka: Kako sam spasila Hrvatsku

Foto: Goran Mehkek / Cropix

ŠEFICA HDZ-a Jadranka Kosor najavila je za 15.30 sati izvanrednu konferenciju za novinare u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma, bez nekog očitog razloga osim da neslužbeno otvori predizbornu kampanju. Druženje s novinarima Kosor je posvetila nabrajanju svih "uspjeha" svoje Vlade i napadima na oporbu, kojoj je na kraju ipak pružila "ruku pomirenja", pozvavši Zorana Milanovića, Radimira Čačića i ostale oporbenjake još jednom u Banske dvore, na razgovor o pregovorima s Europskom unijom i raspisivanju izbora.

Nemoguće je uopće pobrojati koliko je puta tijekom svog izlaganja Jadranka Kosor izgovorila riječ "ja", ali možemo sa sigurnošću reći da premijerku nikad nitko nije toliko nahvalio, kao što je danas nahvalila sebe. "Ni ja ni HDZ ne bojimo se izbora, bilo kada i u bilo koje vrijeme", kazala je Kosor naglasivši da izbore neće raspisati prije nego pregovori s EU budu završeni. Spomenimo da je na pressici zamijećen i Ratko Maček, bivši Sanaderov glasnogovornik koji već odavno nije u milosti aktualnog vrha HDZ-a. Što je Maček radio u središnjici HDZ-a, za sada nije poznato, ali nemoguće je ne primijetiti da je Kosoričino današnje obraćanje "mirisalo" na kuhinju ozloglašenog spin-doktora Mačeka.

"Ne bojim se izbora"

"Ni HDZ, ni ja se ne bojimo jer smo obavili puno teškog posla. Kao predsjednica Vlade i stranke odradila sam težak posao kojeg se nitko drugi nije želio prihvatiti, kojeg se nisu usudili prihvatiti, a usuđujem se reći da neke poslove nisu ni znali obaviti", rekla je Kosor. "Neke druge" koji se nisu ulovili u koštac s državnim problemima nije imenovala, ali ne može se raditi o nikom drugom osim o njenom bivšem najboljem prijatelju Ivi Sanaderu.

Kao najveće uspjehe svoje Vlade Kosor je istaknula otvaranju vrata svih državnih investicija za borbu protiv korupcije, deblokiranje pregovora s Europskom unijom, sređivanje situacije u državnim firmama s naglaskom na HEP, HAC i HC, uvođenje sustava objedinjene javne nabave, smanjenje povlaštenih mirovina, zamrzavanje državnog proračuna u izbornoj godini, stabilizaciju brodogradnje...

"Gdje je bila oporba da podrži Vladu?"

"Ja sam imala hrabrosti i odlučnosti da ove godine predložim zamrzavanje proračuna i uklopim novih četiri milijarde kuna obveza, poput izbora, referenduma, kamata koje dolaze na naplatu, u postojeće financijske okvire. Gdje je bila oporba da podrži tu odluku? Nikad do sada se nije dogodilo da se u izbornoj godini proračun nije povećavao", kazala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbene čelnike prozvala je i zbog protivljenja zakonima koje je Vlada predlagala, a za koje Kosor tvrdi da su važne i nužne reforme, poput Zakona o radu, Zakona o policiji i Zakona o sukobu interesa. "U čemu je problem sa Zakonom o sukobu interesa? On kaže da svi državni dužnosnici moraju svu imovinu staviti na stol, pokazati sve račune, sve slike, sve tepihe... Sve što posjeduju. Mislim da će taj zakon na predstojećim izborima biti važna preventivna poruka, jer oni koji ne žele da se u javnosti zna sve o njihovoj imovini neće ni izlaziti na izbore", kaže Kosor. 

Kosor opet poziva oporbene čelnike na razgovor

"Nisu nas podržali u borbi protiv korupcije, ali njihove udarne skupine su svaki dan diljem Hrvatske govorili samo jedno - 'HDZ je zločinačka organizacija. Sam čelnik te stranke u nekoliko navrata govorio je da sam otela svoj stan, da ga nisam platila. U slučaju Tihomira Purde govorio je da je to veleizdaja, da ga je izdala Vlada. Govorili su svaki dan i, kao što vidite, jedan dio javnosti im je povjerovao", kaže Kosor.

No, oporbi je unatoč svemu "velikodušno" ponudila ruku pomirenja. "Ja sam i dalje spremna razgovarati s oporbenim čelnicima o završetku pregovora s EU, što je najvažniji, povijesni cilj Hrvatske. Mi smo nadomak tog cilja i neće biti dobro ako bude previše onih koji će nam bacati klade pod noge. Iako Milanović kaže da sam nepristojna, a on je taj koji u svakoj prilici odbija dijalog, pozivam čelnike oporbe da nam se pridruže", kaže Kosor.

Prosvjednici je ne zanimaju

"HDZ je najveća stranka u državi. HDZ je nužno potreban Hrvatskoj bez obzira na rezultate izbora. A za izbore smo spremni, bez obzira kad oni bili. Izbori nisu problem. Bez obzira na razna istraživanja, ne znači da će netko postati premijer samom činjenicom raspisivanja izbora", izjavila je Kosor. Na novinarsko pitanje hoće li prije parlamentarnih izbora biti provedeni izbori unutar HDZ-a, Kosorica je kazala da o tome odlučuje Predsjedništvo stranke, te da nisu još o tome razgovarali.

Iako je na početku pressice naglasila da će govoriti o aktualnoj situaciji, prosvjede koji se u Zagrebu i ostalim hrvatskim gradovima održavaju svaka dva dana, Kosor je pokušala izbjeći. Novinari su je na kraju ipak uspjeli upitati hoće li poslušati glas javnosti, s obzirom da anketa provedena za HRT pokazuje kako prosvjednici imaju potporu čak 70 posto građana, dok rejting HDZ-a i Kosorice rapidno opata.

"Poštujem svakojake ankete, iako smo bili svjedoci koječemu i lažiranju nekih rezultata. Vi znate kako to funkcionira u demokratskom svijetu, u koji spada i Hrvatska. Stabilnost Vlade ovisi o potpori u parlamentu, a Vlada kojoj sam ja na čelu ima čvrstu potporu u parlamentu. Dok je god to tako, mi ćemo ustrajati u završetku pregovora s EU, a tek nakon toga možemo raspisati izbore", kazala je Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara