Jadranka Kosor ne mora platiti porez na milijun kuna naknade?

NOVAC kojeg su predsjednički kandidati dobili za naknadu troškova predsjedničke kampanje navodno je neoporeziv. Status naknada kandidatima na izborima trebao bi se pojasniti, mišljenje je poreznih stručnjaka i Ministarstva financija.

Podsjetimo, naknade za troškove predsjedničke kampanju na predsjedničkim izborima dobili su Jadranka Kosor, Stjepan Mesić i Boris Mikšić. Oni su osvojili više od 10 posto glasova birača te tako ostvarili pravo na naknadu iz proračuna.

Kako piše Novi list, Jadranka Kosor, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koja je bila HDZ-ova predsjednička kandidatkinja na izborima, porez na dohodak od milijun kuna mogla bi platiti porez, ali to se od nje ne zahtijeva.

Navodno niti jedan kandidat na izborima do sada nije platio porez i doprinos za naknade koje su primili zbog toga što je "nejasno" oporezivanje proračunske naknade za sudjelovanje na izborima.

Prema izračunu, Jadranka Kosor bi trebala u državnu blagajnu vratiti 436 tisuća kuna poreza i doprinosa, a morali bi joj se pridružiti i predsjednik Stjepan Mesić i trećeplasirani kandidat, Boris Mikšić.

Stjepan Mesić je svoju naknadu uplatio na račun Arhitektonskog studija Štefanije Balog koja je vodila njegovu kampanju, dok je Boris Mikšić tražio da se dio novca isplati na njegov račun, a dio na račun njegove firme. Jadranka Kosor izjavila je da će potpuno neovisno od stranke upravljati naknadom, te da će cjelokupni iznos uplatiti u dobrotvorne svrhe.

"Naknada za troškove predsjedničke kampanje nigdje u poreznim propisima nije naznačena kao dohodak pa ne bi niti trebala biti oporeziva. U ovom slučaju eventualni problem bi mogla biti činjenica da su sredstva doznačena fizičkoj osobi, ali je to onda problem i kada je riječ o nezavisnim saborskim zastupnicima", izjavio je za Novi list jedan porezni stručnjak.

Navodno je razlog neplaćanja poreza na naknadu taj što su kandidati u vrijeme kampanje za sve svoje troškove uredno plaćali porez. Podsjetimo, postojale su špekulacije da kandidati nisu prijavili cjelokupne iznose koje su potrošili u kampanji, no iznosi koji su kao naknade primili se prema tome nisu mijenjali već su ostali fiksni.

"Došlo je do kršenja Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima na obvezna osiguranja" - izjavila je stručna savjetnica časopisa Računovodstvo i financije Marija Zuber za list Dnevnik.

"Budući da je riječ o transakciji koja završava na privatnom računu fizičke osobe te čini njezin dodatni prihod, a nema propisa koji kaže da je ta uplata neoporeziva, ta je milijunska uplata oporeziva i porezom na dohodak po odbitku i doprinosima za obvezna osiguranja. Umjesto milijun kuna koji su sjeli na privatni račun Jadranke Kosor, DIP je trebao isplatiti 564 tisuća kuna jer u poreznom smislu takav primitak predstavlja drugi dohodak" - dodala je Zuber, koja je stručnjakinja za pitanja oporezivanja dohotka, a kad se radi o izmjenama sustava oporezivanja često savjetuje Ministarstvo financija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara