Jadranu prijeti loša turistička sezona

ZNATAN zastoj prodaje i rezerviranja odmora u travnju je zahvatio cijeli Mediteran, ali za razliku onih iz Hrvatske, turistički djelatnici iz drugih sredozemnih destinacija su se snašli i povukli konkretne poteze da spase sezonu koja je pred vratima.

Slobodna Dalmacija piše kako su u Njemačkoj objavljeni novi katalozi s cijenama nižim šest posto za Tursku, Bugarsku, Tunis, Egipat i nekih djelova Španjolske. Hrvatskih ljetovališta nema na tom popisu jer naši hotelijeri nisu pristali na varijantu spuštanja cijena radi povećanja bookinga.

Tako se primjerice najjeftiniji predsezonski aranžmani za Antaliju u Turskoj prodaju za 200 eura (sedam polupansiona u hotelu i uključen prijevoz zrakoplovom), dok je najniža cijena polupansiona u hotelima na Jadranu od 25 do 30 eura, što znači da je točno dva puta skuplji od Antalije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako još nitko ne upozorava na krizu bookinga za ovu sezonu, organizatori u prodaji više ne govore o 200 tisuća gostiju više ove godine, kako je bilo planirano, već o ostvarenju prošlogodišnjih rezultata.

Selimir Ognjenović, direktor za turoperatorske programe u Hrvatskoj "Adriatica.net" u sklopu koje je i ID Riva Tours, najveći specijalist za Hrvatsku u Njemačkoj, smatra kako je puno razloga za zastoj prodaje odmora u Njemačkoj, a jedan od važnijih je prelijepo vrijeme koje Nijemece ne tjera da razmišljaju o sunčanju kada sunčano vrijeme imaju i kod kuće. Uz to sve su zahtjevniji, uspoređuju ponudu, traže povoljnije cijene.

"Trenutak  istine za hrvatski turizam bit će svibanj. U njemu će se booking ili znatno popraviti ili najaviti još veće probleme" - zaključuje Ognjenović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara