Jaffa keksi povučeni i s hrvatskog tržišta

Foto: Jaffa

MINISTARSTVO poljoprivrede je nakon uzorkovanja Jaffa keksa naredila njihovo povlačenje s hrvatskog tržišta.

"Analizom uzoraka keksa utvrđeno je da su isti zdravstveno ispravni. Rezultatima analiza uzoraka polipropilenske ambalaže utvrđena je prisutnost benzofenona u nedopuštenim koncentracijama. Premda ovog trenutka ne postoji rizik za zdravlje potrošača, primjenjujući mjere predostrožnosti i uzimajući u obzir inicijalnu procjenu rizika, naređeno je povlačenje i opoziv predmetnog proizvoda s tržišta Hrvatske", napisali su iz Ministarstva poljoprivrede.

Trenutno nema opasnosti za zdravlje potrošača

"Utvrđeno je da je benzofenon migrirao iz kartonske kutije kao sekundarne ambalaže na polipropilensku foliju koja predstavlja primarnu ambalažu odnosno u direktnom je kontaktu s keksima. Polipropilenska folija je funkcionalna barijera  i gotovo je nepropusna, no dugim stajanjem potencijalno postoji mogućnost migriranja benzofenona na hranu", pišu iz Ministarstva te dodaju kako su zbog toga povučeni keksi s hrvatskog tržišta. Napominju i da trenutno nema opasnosti za zdravlje potrošača.

Danas popodne je tvrtka iz Srbije objavila da je odlučila s tržišta odlučila maknuti Jaffa kekse s "navodno spornom ambalažom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tvrtka objavljuje kako su se nalazi koji su joj predstavljeni, a koji su pokazivali povećani stupanj tvari benzofenon i tvari 4-metilbenzofenon, odnosili isključivo na tisak vanjskog dijela pakiranja proizvoda i nikada nisu mogli niti na koji način ugroziti kvalitetu i sigurnost samog proizvoda", kažu iz Jaffe te dodaju kako nije dokazano, a niti istinito, da su te tvari mogle doći do proizvoda, jer se one nalaze samo na vanjskom dijelu kartonskog pakiranja.

Odmah su tražili izmjenu tehnologije završne obrade vanjskog pakiranja

Tvrde da su sva istraživanja pokazala potpunu ispravnost pakiranja te njegovu usklađenost sa zakonima u Hrvatskoj, zemljama regije i Europskoj uniji. Ističu kako je baš u EU sjedište službenog dobavljača "trenutno spornih boja odnosno lakova" koji se koriste u tisku vanjskog pakiranja keksa.

"Bez obzira na sve navedeno, kao i na činjenicu da europske zdravstvene organizacije nikada nisu pouzdano utvrdile štetnost prisutnosti spomenutih tvari na ljudsko zdravlje, tvrtka 'Jaffa' svoju odgovornost prema vjernim potrošačima iskazuje i činjenicom da je odmah po primitku prve preporuke tražila hitnu i neodgodivu izmjenu tehnologije završne obrade vanjskog pakiranja proizvoda i na taj način potpuno isključila prisutnost spornih supstanci u proizvodnji pakiranja", kažu iz tvrtke.

Nadaju se da ovakva kontrola nije namjenjena samo najpopularnijem srpskom brendu

"Tvrtka 'Jaffa' se također nada kako ova vrsta kontrole, provedena nad pakiranjem njenih proizvoda prvo u Sloveniji, a potom i u Hrvatskoj, nije namijenjena samo najpopularnijem srpskom brendu u ovim zemljama", zaključuju iz tvrtke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara