Jak potres u Indiji, moguć tsunami

VRLO JAK potres pogodio je Otočje Nicobar u Indiji, a vlasti su odaslale upozorenje stanovništvu jer postoji mogućnost stvaranja razornog plimnog vala.

Potres jačine sedam po Richteru dogodio se ispod morske površine oko 135 kilometara zapadno od Misha u Otočju Nicobar i 440 kilometara od Indonezije.

Za sada nema podataka o ozlijeđenima, ali vlasti na Tajlandu su objavile opasnost od tsunamija.

"Postoji mogućnost tsunamija, a ako do njega dođe pogodit će Phuket, Phang Nga, Krabi, Ranong, Satun i provinciju Trang" - izjavili su iz Nacionalnog centra za upozorenje u slučaju katastrofa.

"Tražili smo od vlasti da izdaju upozorenje ljudima kako bi se pripremili za evakuaciju i kako bi slijedili plan za spašavanje." - izjavio je direktor centra, Plodprasop Surasawadi.

"Kontaktirali smo sa svim otocima preko policije i nismo primili dojave o ozlijeđenima ili materijalnoj šteti." - izjavio je Ram Kapse s Otočja Nicobar.

"Prema posljednjoj informaciji koju smo dobili od lučkih vlasti u Port Blairu, nema nikakvih podvodnih aktivnosti koje bi ukazivale na moguću pojavu tsunamija. Nastavljamo pozorno pratiti situaciju. Nema povećanja razine mora koje bi upućivalo na mogući udar tsunamija. Ne treba praviti paniku", rekao je indijski ministar znanosti Kapil Sibal.

Na Šri Lanki smatraju da nema potrebe za objavom upozorenja o tsunamiju.

No, kako javlja BBC stručnjak s Američkog instituta za geološka ispitivanja, Waverly Person, smatra da ovaj potres neće nanijeti veće štete.

Andaman i Otočje Nicobar se još uvijek oporavljaju od tsunamija iz prosincu prošle godine koji je odnio 10,000 života.

Tsunami je 26. prosinca ubio najmanje 200,000 ljudi u 13 zemalja, a najgore je prošla pokrajna Aceh.

(Foto: BBC)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara