Jakovčić: IDS o autonomiji Istre nakon ulaska Hrvatske u EU

Predsjednik IDSa Ivan Jakovčić danas je u Puli izjavio kako će IDS otvoriti pitanje autonomije Istre ako Hrvatska nakon članstva u EU ostane supercentralizirana država, kao što je, po njegovu mišljenju, danas te ako ne bude poštivala Ustav koji predviđa razmjerno visok stupanj županijske autonomijeL

Na današnjoj prigodnoj konferenciji za novinare u Puli u povodu proslave 16. obljetnice osnutka stranke, Jakovčić jer rekao da bi otvaranje toga pitanja prije nego Hrvatska uđe u EU štetilo Hrvatskoj jer, kako je kazao, "IDS ne želi naštetiti politici predsjednika Mesića i bilo koje Vlade te ne želi ići protiv državnih interesa i time zaustaviti ulazak Hrvatske u Europu".

"Naše moguće zahtjeve prije nego Hrvatska uđe u EU sigurno bi pokušali iskoristiti političke snage u Europi koje ne žele našu zemlju u EU", kazao je Jakovčić. Stoga je pozvao Vladu da pretoči Ustav u zakon jer će tim potezom, smatra, županije postići zavidan stupanj područne autonomije.

"Ignoriranje Ustava pokazuje da središnja vlast ne želi dijeliti vlast s lokalnim razinama, što je bila politika i prijašnje i sadašnje vlasti", ustvrdio je Jakovčić, izrazivši uvjerenje kako bi time županije postale djelatan politički čimbenik u Hrvatskoj za razliku od dosadašnjeg statusa promatrača.

Komentirajući prijedlog slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka da se u Savudrijskoj vali do konačnog rješenja uspostavi privremeno po kojem bi 80 posto Vale pripalo Sloveniji a ostatak Hrvatskoj, Jakovčić je kazao kako je to neprihvatljivo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas je granica u Savudrijskoj vali po sredini i tražimo od svih mjerodavnih tijela u Hrvatskoj da se tako i ponašaju do razgraničenja koji se može postići isključivo arbitražom", naglasio je Jakovčić.

Dodao je kako se IDS zauzima da hrvatski i slovenski parlament donesu odluku o arbitraži po kojoj će se oba parlamenta obvezati da će pravorijek arbitraže biti konačno rješenje.

Komentirajući smjenu ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt, Jakovčić je rekao kako je IDS bio u vrlo dobrim odnosima s bivšom ministricom te da način na koji je smijenjena "ostavlja tragove koji se njemu ne sviđaju"."DC je dio saborske većine, to je bio njihov izbor i mi se ne želimo previše miješati u tu koaliciju. Osobno smatram da je ona bila vrlo sposobna ministrica", kazao je Jakovčić.

(Hina) xdspo yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara