Jakovčić o sukobu hrvatskih i slovenskih ribara, vladinoj sjednici, turizmu

Istarski župan Ivan Jakovčić danas je na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare izrazio zabrinutost zbog najnovijih izgreda između hrvatskih i slovenskih ribara u Savudrijskoj vali, rekavši kako smatra da su istarski ribari željeli zaštititi i svoje i državne interese. L

Komentirajući optužbe istarskih ribara kako se oglušio na njihov poziv da se sastanu u jeku spomenutih izgreda na moru u Savudrijskoj vali, župan Jakovčić je rekao da nije dobio nikakav poziv ribara za razgovor.

"Nisam primio nijedan poziv za susret s ribarima, no spreman sam na svaku konstruktivnu suradnju bez političkih prepucavanja", kazao je.

Na novinarski upit zbog čega na zahtjev istarskih ribara Županijsko poglavarstvo nije proglasilo stanje elementarne nepogode zbog šteta koje su istarski ribari pretrpjeli zbog cvtnje mora, Jakovčić je kazao da to po zakonu nije moguće. Pritom je uzvratio tvrdnjom kako ribari nisu predočili točne procjene mogućih šteta nastalih zbog cvatnje mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U nastavku konferencije za novinare župan je potvrdio informaciju da bi Vlada jednu od svojih prvih jesenskih sjednica mogla održati u Istarskoj županiji. Dodao je kako je u razgovoru s premijerom Sanaderom predložio da se na toj sjednici raspravlja o županijskim razvojnim projektima, te da će poglavito ustrajati u ostvarenju dvaju najvećih - izgradnji županijske bolnice i osnivanju sveučilišta u Puli. Napomenuo je kako je sveučilište nužda i temelj razvoja te kako želi da Hrvatski sabor do kraja godine donese zakon o sveučilištu u Puli, što će biti jedan veliki korak prema ustanovljenju sveučilišta.

Jakovčić je pozitivnim ocijenio suradnju lokalne vlasti Istarske županije i Vlade RH.

Rekao je i kako je zadovoljan dosadašnjim podatcima o turističkom prometu u Istri, koji su povoljni, poglavito u usporedbi s drugim sredozemnim odredištima. Istaknuo je kako je potrebno raditi na promidžbi i jačanju prepoznatljivosti hrvatskog Jadrana.

(Hina) xbma/bzuz ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara