Janša poziva na jedinstvo slovenskih stranaka u odnosima s Hrvatskom

Janša poziva na jedinstvo slovenskih stranaka u odnosima s Hrvatskom

SLOVENSKI premijer Janez Janša uputio je poziv na ujedinjenje svim političkim strankama prema rješavanju otvorenih pitanja s Hrvatskom, te je pritom pecnuo neke oporbene stranke zbog njihovih želja za zahlađenjem odnosa sa Hrvatskom.

"Želim jedinstven nastup stranaka prema Hrvatskoj, a na sastanku s čelnicima političkih stranaka koji sam sazvao za četvrtak vidjet ćemo koliko će se oni držati tog obećanja u razdoblju koji su neki već nazvali predizbornim", poručio je Janša.

Odgovorio je i na na nekoliko zastupničkih pitanja o odnosima s Hrvatskom. Naime, predstavnici nacionalističkih i populističkih frakcija apelirali su da se sada, kad Slovenija predsjedava Europskom unijom pooštri režim prema Hrvatskoj, te da se osigura da "sporna granična područja" uz rijeke Muru i Dragonju preuzme slovenska policija.

No, Janša najavljuje da će, čak i u vrijeme predstojeće kampanje za parlamentarne izbore, "diplomatskim mjerama i europskim standardima" rješavati sve nesuglasice, te je potpuno odbacio mogućnost "privremenog opozivanja svog veleposlanika".

"Moja vlada želi rješavati probleme, a ne ih zamrzavati ili pridonijeti stvaranju situacije u kojoj bi mi bili odgovorni za jednostrane poteze koje radi druga strana", rekao je Janša, odbacivši optužbe da koketira sa Sanaderom u stvaranju štetne politike prema Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je i da je u vrijeme od kada on vodi vladu Slovenija "odgovorila na svaki jednostrani potez", te da je takva ustrajna politika dugoročno isplativa dokazuje to što je Hrvatska bila prisiljena zamrznuti primjenu ZERP-a na članice Europske unije.

"To je osigurano u europskom kontekstu i pokazalo se da europska načela djeluju unatoč nekim poteškoćama", rekao je Janša. Dodao je da je zamrzavanjem ZERP-a stanje u tom pogledu vraćeno na ono prije 1. siječnja ove godine i da je uklonjena opasnost da bi ZERP prejudicirao rješenje graničnog pitanja Slovenije i Hrvatske.

Dokazujući članovima parlamenta kako je Janšina vlada u pogledu odnosa s Hrvatskom energičnija od prijašnjih, ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel pročitao je u parlamentu tekst prosvjedne note hrvatskoj strani koju je sastavio 2001. godine u vezi sa spornim graničnim pitanjima, ali ju je tadašnji premijer Janez Drnovšek odbio poslati jer je upravo bio počeo pregovore o tzv. sporazumu Drnovšek-Račan.

A.P.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara