Janša upozorava na opasnosti arbitraže o granici

ČELNIK slovenske oporbe Janez Janša izjavio je u petak da slovenska vlada preležerno shvaća hrvatske korake u širenju jurisdikcije na Jadranu i početak postupka o arbitražnom rješenju granice na moru, dovodeći sebe u nezgodan položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prijedlog o arbitraži ne smije se gledati u predizbornom kontekstu i zato naša vlada griješi što taj korak podcjenjuje", rekao je Janša, dodajući da sada samo hrvatska vlada može opozvati ponudu o arbitraži, dok bi Slovenija odbijanjem te inicijative sebe prikazala kao "konfliktnu stranu". Predsjendik oporbenih Demokrata (SDS) podsjetio je na konferenciji za novinare da je vladu pravodobno upozorio na potrebu promjene slovenskog pomorskog zakonika kako bi u UN-u mogla parirati hrvatskoj notifikaciji gospodarskog pojasa u Jadranu, no, kako je rekao, vlada ga nije poslušala.

Izvršni direktor slovenskih liberalnih demokrata (LDS), najjače stranke u vladajućoj koaliciji, odbio je pak Janšine primjedbe. Bogdan Biščak izjavio je da vlada zagovara promjenu pomorskog zakonika nakon Venecijanske konferencije o Sredozemlju, te da Slovenija nema potrebe formalno odgovarati na zaključak hrvatske vlade o arbitraži za granicu jer je njime Hrvatske sve obveze oko te inicijative preuzela na sebe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara