Japan i S. Koreja razgovarali o pitanju otetih Japanaca

JAPANSKI i sjevernokorejski pregovarači razgovarali su u srijedu, na marginama šestostranih pregovora o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, o pitanju Japanaca koje je oteo Pjongjang.

Sastanak koji je trajao 100 minuta uglavnom je bio usredotočen na sudbinu otetih i jedan je japanski dužnosnik rekao da će potankosti biti objavljene kasnije.

U delikatnom diplomatskom manevru, Japan je izbjegao izravno kritizirati Sjevernu Koreju zbog njezine nevoljkosti da razmotri to pitanje na šestostranim pregovorima u Pekingu.

Japanski glavni pregovarač Mitoji Yabunaka je ponovio da Japan neće uspostaviti diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom dok se ne riješe otvorena pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Želio bih pojasniti da je Japan predan normalizaciji odnosa sa Sjevernom Korejom nakon rješavanja otvorenih pitanja između Japana i Sjeverne Koreje", rekao je.

Sjeverna je Koreja priopćila da će bilo kakav pokušaj Japana da pokrene pitanje otmica na multilateralnom forumu prekinuti važne pregovore u koje su uključene SAD, Kina, dvije Koreje, Rusija i Japan.

Međutim, Yabunaka je ponudio poticaj u obliku japanske financijske pomoći Sjevernoj Koreji nakon što dvije zemlje normaliziraju diplomatske odnose.

Pjongjang je nedavno dao naznake da bi mogao biti voljan riješiti pitanje otmica kako bi otvorio put za dolazak japanske financijske pomoći.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il izjavio je na summitu 2002. s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem da je Pjongjang oteo 13 Japanaca 70-ih i 80-ih godina kako bi ih koristio u obuci špijuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara