Japan odao počast žrtvama rata na 58. obljetnicu kapitulacije

Japanski premijer Junichiro Koizumi u petak je odao počast dušama 2.5 milijuna Japanaca poginulih u ratu na svečanosti obilježavanja 58. obljetnice japanske kapitulacije u II. svjetskom ratu.

Tijekom godišnje ceremonije održane u tokijskom Nippon Budokan Hallu, Koizumi je ponovo izrazio "duboko kajanje" zbog japanske agresije na azijske susjede.

"U ratu je Japan izazvao ogromne štete i patnje narodima u mnogim zemljama, posebno onima u Aziji", rekao je premijer.

Koizumi, kojeg su Kina i Južna Koreja kritizirale nakon njegovih prijašnjih posjeta kontroverznom hramu Yasukuni, ispričao se zbog ratnih žrtvava u susjednim azijskim državama.

Četvorica japanskih ministara u petak su posjetili hram Yasukuni, posvećen sjećanju na 2.5 milijuna Japanaca koji su poginuli u japanskim ratovima od sredine 19. stoljeća, uključujući i ratne zločince osuđene nakon II. svjetskog rata.

Japanski premijer iz ratnog razdoblja Hideki Tojo i još 13-orica osuđenih pred savezničkim Sudom za ratne zločine u Tokiju su među mrtvima u čiji je spomen hram podignut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posjet četvorice ministara koji su posjetila Yasukuni kritičari su opisali kao posjet simbolu militarističkog režima koji je Japan odveo u rat.

Premjer Koizumi u svom je govoru također izrazio odlučnost da Japan pruži aktivni doprinos održanju mira u svijetu, aludirajući na svoju inicijativu za donošenje trajnog zakona o angažiranju pripadnika Japanskih obrambenih snaga u međunarodnim mirovnim operacijama.

Nedavno upućivanje japanskih vojnika u Irak bilo je omogućeno jednim ad hoc zakonskim aktom.

Na jednosatnoj svečanosti u Nippon Budokan Hallu bilo je nazočno oko 6.200 ljudi, uključujući članove obitelji ratnih žrtava, carski par, predsjednike oba doma japanskog Dieta (parlament), predstavnike vlade te poslovnih i drugih krugova.

(Hina) mg dhZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara