JAPAN STRAHUJE OD IZOLACIJE SJEVERNE KOREJE

Japanski premijer Junichiro Koizumi završio je u nedjelju u sibirskom gradu Habarovsku četvorodnevni posjet Rusiji, pozivajući međunarodnu zajednicu da ne izolira Sjevernu Koreju i istodobno pozivajući Sjevernu Koreju da prihvati zahtjeve međunarodne zajednice.

´Sjeverna Koreja treba postati punopravnom članicom svjetske zajednice. Njezina izolacija je negativna za cijelu regiju i za cijelu međunarodnu zajednicu´, rekao je Koizumi, koji je proteklih dana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom opširno razgovarao o toj temi.

On je dodao kako su Moskva i Tokio suglasni kako je potrebno ´uvjeriti Pjongjang kako je u njegovom interesu nalaženje mirnog rješenja nuklearnog problema´, te da će usmjeriti svoje diplomatske napore u tom smjeru.

Koizumi, koji je u kratki posjet Habarovsku stigao u nedjelju ujutro, istodobno je ponovio poziv Sjevernoj Koreji da ´odmah povuće´ svoju odluku o napuštanju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Koizumijevog kabineta Shinzo Abe ranije je rekao kako Japan ´želi riješiti problem bez pribjegavanja sankcijama´ protiv Sjeverne Koreje, ali nije isključio mogućnost uvođenja sankcija ako ta zemlja ´nastavi pogoršavati situaciju´.

Osim o Korejskom poluotoku, Koizumi i Putin su razgovarali i o rješavanju problema Kurilskih otoka, koji desetljećima opterećuju odnose dvije zemlje. Oni su u petak potpisali ´plan akcije´ čiji je cilj rješavanje teritorijalnog spora nastalog kada je bivši Sovjetski Savez okupirao Kurilske otoke 1945. Zbog tog spora Tokio i Moskva još nisu formalno potpisali mirovni sporazum.

Također su razmotrili mogućnost izradnje strategijskog, 4.000 kilometara dugačkog naftovoda, koji bi povezivao istočni Sibir s ruskom pacifičkom obalom. Taj bi naftovod smanjio ovisnost Japana od bliskoistočne nafte, a poslužio bi i izvozu ruske nafte u SAD.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara