Japanci će ogromnim metalnim mrežama hvatati svemirsko smeće

Foto: AFP

JAPAN se nada da će uspjeti u Zemljinu orbitu poslati ogromnu mrežu koja bi hvatala "svemirsko smeće".

Japanska svemirska agencija i kompanija za proizvodnju mreža Nitto Seimo odlučili su se pozabaviti strašnim problemom krhotina u svemiru koje prijete svemirskim letjelicama i satelitima. Prošle godine su američki znanstvenici izračunali da je svemir prepun tih krhotina te da njihovo sudaranje može proizvesti "nekontroliranu lančanu reakciju" koja je sposobna uništiti komunikacijsku mrežu na Zemlji.

Mreža duga nekoliko kilometara bi kupila otpad

Japanski plan je sa satelitom u svemir odvesti i tanku metalnu mrežu dugačku nekoliko kilometara koja bi kružila oko Zemlje i kupila svemirski otpad. Nakon nekoliko tjedana, mreža bi trebala biti puna elektriciteta te će se vratiti prema Zemlji. Kod ulaska u atmosferu bi i mreža i sakupljeni otpad trebali izgorjeti.

Nitto Seimo već šest godina razvija super-čvrste svemirske mreže, a cijeli projekat bi trebao biti gotov za dvije godine. Izračunato je kako oko Zemlje kruži oko 10 milijuna krhotina koje su izradili ljudi, dok je 12 tisuća njih veliko. Znanstvenici tvrde kako bi sudar satelita ili većeg "svemirskog smeća" doveo do slanja stotina krhotina u orbitu, a svaka od tih krhotina bi bila sposobna uništiti druge satelite.

Treba paziti da i satelit ne završi u mreži

Britanska znanstvenica Maggie Aderin-Pockok je sretna zbog izuma "svemirskih mreža". "Drago mi je što netko radi nešto u vezi toga, jer je svemirsko smeće izrazito opasno", kazala je Aderin-Pockok i dodala da mreže treba oprezno koristiti "jer ne želimo da se u njima nađe i neki satelit", piše Irish Independent.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara