Japanska kompanija pod istragom zbog prodaje opreme za proizvodnju nuklearnog oružja

TOKIJSKA policija u ponedjeljak je upala i pokrenula istragu u japanskoj kompaniji Mitsutoyo Corp. zbog sumnje da izvozi opremu koja se može koristiti za proizvodnju nuklearnog oružja, izvijestili su japanski mediji.

Policija sumnjiči Mitsutoyo Corp., koja proizvodi i prodaje preciznu opremu za mjerenje, da je u 2001. i 2002. japanskim kompanijama u Kini i Tajlandu ilegalno prodavala robu koja može biti korištena kod obogaćivanja urana.

Policijski glasnogovornik nije želio potvrditi medijske informacije, a dužnosnici kompanije nisu htjeli davati komentare.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mitsutoyo, kompanija sa sjedištem u Kawasakiju nedaleko Tokija, osnovana je 1934. i imao oko 2.300 zaposlenih u Japanu, te oko 2.000 izvan zemlje.

Japanski ministar trgovine prošloga je mjeseca izjavio da se provodi istraga u kompaniji Yamaha Motor zbog sumnje da je Kini prodala određen broj manjih helikoptera koji se mogu koristiti u vojne svrhe.

Iz Yamahe su tada poručili da je kompanija izvezla devet helikoptera kineskoj tvrtki BVE, ali i naglasili da se te letjelice ne mogu modificirati u vojne svrhe zbog njihovih letećih sposobnosti te drugih tehničkih razloga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara