Japanska ministrica vanjskih poslova u kini

JAPANSKA ministrica vanjskih poslova Yoriko Kawaguchi doputovala je u subotu u dvodnevni službeni posjet Kini, objavile su agencije.

Kawaguchi će se tijekom posjeta sastati s kineskim kolegom Li Zhaoxingom i premijerom Wen Jiabaom. Na dnevnom redu bi trebala biti bilateralna i međunarodna pitanja poput sjevernokorejske nuklearne krize.

Kinesko-japanski odnosi još su uvijek često opterećeni gorkim kineskim sjećanjima na japansku okupaciju tijekom Drugog svjetskog rata. Tako Peking svake godine negoduje kada japanski premijer Junichiro Koizumi posjeti hram sagrađen u znak počasti japanskim borcima iz tog vremena. Peking i Tokio imaju teritorijalne pretenzije na manju otočnu skupinu u Istočnom kineskom moru, koju Kinezi nazivaju Diayus, a Japanci Senkakus. Baš prošloga tjedna Japan je uhitio sedmero kineskih aktivista koji su se iskrcali na otok.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, odnosi dviju zemalja su u usponu, naročito na gospodarskom planu. Japan je prvi kineski vanjskotrgovinski partner, a robna je razmjena prošle godine iznosila 132.4 milijarde dolara.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara