Japanski car u povijesnom posjetu Filipinima: Drugi svjetski rat još je bolna tema

Japanski car u povijesnom posjetu Filipinima: Drugi svjetski rat još je bolna tema

Foto: Hina

JAPANSKI car doputovao je na Filipine u povijesni posjet na mjesto obilježavanja Drugog svjetskog rata, 71 godinu nakon oslobađanja arhipelaga.

Akihitu (82) je odavanje počasti japanskim i nejapanskim žrtvama rata važna tema vladavine duge gotovo tri desetljeća.

U pratnji carice Michiko (81), Akihito će posjetiti dva memorijalna centra tijekom petodnevnog posjeta, prvog toj zemlji nekog aktivnog japanskog cara.

"Brojni Filipinci, Amerikanci i Japanci izgubili su život na Filipinima tijekom rata", izjavio je Akihito na svečanosti prije odlaska iz Tokija i dodao "Želimo otići u posjet imajući to uvijek na umu. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jasna pacifistička poruka cara kojega je u Manili dočekao filipinski predsjednik Benigno Aquino u suprotnosti je s nacionalističkim stavom japanske vlade. Premijer Shinzo Abe nastoji revidirati pacifistički Ustav naslijeđen iz američke okupacije nakon rata kako bi Japan zauzeo aktivniju ulogu na međunarodnoj sceni.

Tijekom desetljeća, Manila i Tokio su postali saveznici. Japan je najveći strani ulagač u Filipine kojima daje najveću pomoć.

Bolno pitanje iz doba japanske okupacije zemalja Azije su žene za utjehu kojih je do 200.000, većinom Korejki, ali i Kineskinja, Filipinki i Indonežanki silom bilo poslano u bordele japanske carske vojske tijekom Drugog svjetskog rata.

Na Filipinima samo ih je 70 još na životu, po udruzi Lila Pilipina.

Nakon nekog vremena japanske vlasti ispričale su se Filipinima i dale financijsku kompenzaciju, ali putem privatnog sektora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara