Japanski šef diplomacije doputovao u Kinu

Šef japanske diplomacije Nobutaka Machimura doputovao je u nedjelju u Peking kako bi pokušao smiriti odnose između Japana i Kine, pogoršane valom antijapanskih prosvjeda koji već 15 dana potresaju Kinu.

Prosvjede je pokrenulo japansko dotjerivanje školskih udžbenika radi ublažavanja strahota koje je počinila japanska carska vojska, posebice u Nankinu, tijekom razdoblja japanske okupacije Kine (1931.-1945.).

I druge stvari suprotstavljaju Tokio i Peking: Kina, jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, nikako ne želi da Japan pristupi tom jako uskom krugu. Osim toga, jedan spor otežava bilateralne odnose po pitanju iskorištavanja plinskih rezervi mora u istočnoj Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Pekingu, gdje bi se tijekom dana Machimura trebao sastati s kolegom Liom Zhaoxingom, stotine policajaca štiti veleposlanstvo Japana i rezidenciju njegova veleposlanika.

Mir se vratio u Šangaj gdje je 20.000 osoba prosvjedovalo u subotu protiv Tokija, ali u Shenyangu, glavnom gradu Mandžurije koju je japanska vojska držala pod okupacijom između 1930. i 1940., 2000 osoba gađalo je jajima i bocama japanski konzulat.

(Hina) xbnš ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara