Jaruzelski: Papa je bio velik Poljak i velik protivnik

GENERAL Wojciech Jaruzelski koji je htio uništiti pokret Solidarnost nadahnut papom Ivanom Pavlom II., u ponedjeljak je iskazao počast Papi za kojega je rekao da je bio velik politički protivnik i velik domoljub.

"Izgubili smo veliku ličnost, velikoga čovjeka, velikoga humanista, velikoga Poljaka", rekao je nekadašnji komunistički čelnik Jaruzelski o papi koji je umro u subotu.

Jaruzelski, koji je uveo izvanredno stanje u Poljskoj 1981., rekao je da je u to doba Papu smatrao protivnikom i tek ga je nakon mnogo godina počeo cijeniti zbog njegove uloge u poljskoj mirnoj tranziciji iz komunizma demokraciju.

"Tada je Papina politička dimenzija bila neprijateljska, protivnička", rekao je 81-godišnji Jaruzelski.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali već tada cijenio sam činjenicu da je on podržavao, branio i blagoslovio Solidarnost, a istovremeno činio sve da spriječi radikalan razvoj događaja koji bi vodio u tragediju", rekao je.

Putovanje Karola Wojtyle u Poljsku 1979., prvo nakon što je 1978. postao Papa, privuklo je milijune na ulice i nadahnulo stvaranje pokreta Solidarnosti koji je desetljeće poslije pomogao u rušenju cijeloga sovjetskog bloka.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara