Jasenovac: Održana komemoracija u povodu 58. godina proboja logoraša

Jasenovac: Održana komemoracija u povodu 58. godina proboja logoraša
Na Spomen području Jasenovac održana je danas komemoracija u povodu 58. obljetnice proboja logoraša iz jasenovačkog logora kada je u jednom danu njih 1100 izgubilo život, a bijegom se spasilo tek stotinjak.

Pokrovitelj komemoracije, predsjednik Republike Stjepan Mesić izrazio je svoje duboko žaljenje zbog "nevinih žrtava koje su pale od onih koji su zloupotrijebili ideju hrvatske države kao pokriće", a premijer Ivica Račan je, brzojavom koji je pročitan nazočnima, poručio "neka našim budućim izborom nitko više ne bude žrtvom, nitko više krvnikom".

O proboju i stradanju logoraša nazočnima je govorio preživjeli logoraš i počasni predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovac Branko Petrina.

Komemoraciji su prisustvovala izaslanstava Hrvatskog sabora i Vlade, preživjelih logoraša i antifašističkih boraca iz Drugog svjetskog rata, izaslanstvo Koordinacije Židovskih općina, član Predsjedništva BiH Sulejman Tikić, veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj, rodbina i prijatelji stradalih logoraša, predstavnici kulturnih i znanstvenih institucija, političkih stranaka udruga i mnogi drugi.

"Danas i ovdje u Jasenovcu, kao predsjednik RH želim izraziti svoje duboke žaljenje zbog nevinih žrtava koje su pale od onih, koji su zloupotrijebili ideju hrvatske države kao pokriće za ubojstva, pljačke i progone. Bilo kada i u bilo kojem kontekstu," istaknuo je predsjednik Mesić obraćajući se nazočnima i dodajući kako tu poruku upućuje hrvatskom narodu svim hrvatskim građanima i cijelome svijetu.

Danas odajemo počast svima koji su se borili protiv fašizma i onima koji su pali kao njegove žrtve u Jasenovcu, gdje je nekada bilo najveće stratište u II. svjetskom ratu u državi koja je, rekao je Mesić, bila zamišljena kao Hrvatska, ali nije doista takva bila.

Mesić je naglasio kako nema smisla ni potrebe licitirati brojem ili nacionalnošću žrtava koje su bile su likvidirane na najbrutalniji način.

Podsjećajući na povijesni kontekst stradanja u jasenovačkom logoru, predsjednik Mesić je istaknuo da "današnja Hrvatska ni po čemu nije sljednica državne tvorevine iz II. svjetskog rata koja je nažalost imala hrvatsko ime".

"U Jasenovcu se, ali ne samo u njemu i ne samo tada, ubijalo u ime ideje hrvatske države. Ideja vlastite države velika je i veličanstvena ideja, Hrvati su je kroz duga stoljeća nosili u svojim srcima. Sada napokon živimo u svojoj hrvatskoj državi, slobodnoj i demokratskoj, koju smo obranili u nametnutom brutalnom ratu", kazao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Znamo što se događalo, ne zatvaramo oči pred istinom, spremni smo se suočiti s činjenicama i sve to pod geslom ne zaboravljamo i nećemo dopustiti da se ponovi! Hrvatski narod nije i ne smije biti talac onih koji su svojim zločinima okaljali njegovo ime", naglasio je predsjednik Mesić i upozorio da će, ako zločincima dopustimo bijeg u anonimnost, hipoteka zločina prijeći na cijeli narod.

"U tome ne smiju uspjeti ni oni koji bi nas htjeli uvjeriti da je većina hrvatskog naroda podržavala ustaški režim, što je povijesna neistina, ni oni koji pokušavaju nametnutim zaboravom prekriti zločine počinjene na hrvatskoj strani u vrijeme Domovinskog rata", rekao je Mesić.

"Sukobi prošlih generacija nisu i ne smiju postati sukobima današnjih, ali nove podjele na liniji sučeljavanja fašizma i antifašizma mogli bi obnoviti upravo oni koji uporno i agresivno, opet zloupotrebljavajući hrvatsko ime, nastoje rehabilitirati kvislinški režim uspostavljen u Hrvatskoj 1941.", kazao je predsjednik Mesić.

Poručio je kako nema i ne može biti rehabilitacije ustaštva i fašizma. "Nema i ne može biti rehabilitacije onih koji su u Jasenovcu ubijali nevine ljude samo što su bili Srbi, Židovi ili Romi ili pak Hrvati koji su se usudili misliti drugačije od ustaškog vodstva". Predsjednik je ponovio opredjeljenje hrvatskog naroda za ulazak u ujedinjenu Europu stvorenu na antifašističkim tvorevinama, zaštiti ljudskih prava i sloboda, demokraciji, multinacionalnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti.

"Oni koji bi nas željeli vratiti u neprozirne krvave magle prošlosti i naše mlade ljude pretvoriti u zarobljenike falsificirane povijesti i kojima bi odgovaralo da se Hrvatska vrati u izolaciju često su neugodno glasni i agresivni. Oni nisu bez uticaja, ali su ipak manjina. Većina smo mi, tako jest i tako će ostati", istaknuo je predsjednik Mesić i poručio kako se na izborima mogu mijenjati stranke i ljudi, ali ne i temeljne vrijednosti na kojima počiva RH.

Na komemoraciji je pročitan i brzojav premijera Ivice Račana u kojem među ostalim stoji: "Pamtimo žrtve jasenovačkog logora i pokušajmo spoznati ono što je teško ali neophodno razumjeti kako se nikada više ne bi ponovile strahote koje je jedno ljudsko biće u stanju učiniti drugome, ako samo povjeruje da je iz bilo kojeg razloga bolje od njega...Neka svakim našim budućim izborom nitko više ne bude žrtvom, nitko više krvnikom, nitko više nijemim promatračem".

Preživjeli logoraš i počasni predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovac Branko Petrina podsjetio je na zbivanja u travnju 1945. kada su u jasenovačkom ustaškom logoru likvidirane sve logorašice što je nagnalo ostale logoraše na proboj i bijeg u slobodu. Tog 22. travnja 1945. život je izgubilo gotovo 1100 logoraša, a tek ih se 119 uspjelo spasiti, rekao je Petrina. Ne želim osvetu nego samo da istinu saznaju svi naraštaji kako se takav zločin više nikada ne bi ponovio rekao je Petrina. Dodaje je da su zločini počinjeni pod fašističkom i nacističkom ideologijom te da je većina hrvatskog naroda bila opredijeljena za antifašizam.

Na komemoraciji su također pročitani brzojavi Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, Koordinacije židovskih općina, Srpskog narodnog vijeća i drugih. Kod spomenika "Jasenovački cvijet" autora Bogdana Bogdanovića koji je osobno nazočio komemoraciji brojna su izaslanstva položila vijence i odala počast svim stradalim logorašima jasenovačkog logora.

Na kraju komemoracije služene su i molitve za sve stradale logoraše.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara