Javier Solana traži od Izraela da prihvati mirovni plan

VISOKI predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana pozvao je u utorak Izrael da prihvati mirovni plan, tzv. roadmap i rekao da sadašnje poslijeratno stanje najbolja prilika za obnovu prekinutih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

"Moramo upotrijebiti pritisak kako bi Izraelci jasno prihvatili sadržaj roadmapa, rekao je Solana u Amanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izraelski premijer Ariel Sharon već je odbio svaki razgovor o rušenju židovskih naselja u doglednoj budućnosti, što je težak udarac mirovnome planu koji kao prve korake u uspostavi palestinske države do 2005. vidi upravo ograničavanje širenja židovskih naselja i razoružavanje palestinskih gerilaca.

"Imamo novu priliku i zajednički je moramo iskoristiti", rekao je Solana. "Ljudi u ovoj regiji i u Palestini moraju vidjeti da im se život počinje mijenjati, a primjena roadmapa stvorit će nadu koja će kod svih stvoriti odlučnost da krenu naprijed", rekao je.

"U svijetu je novo stanje" otkako je završio irački rat, rekao je Solana i pozvao sve na "pozitivno i konstruktivno ponašanje kako bi se roadmap primijenio", a radi mira u regiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara