JAVIER SOLANA VEOMA ZABRINUT ZBOG IZBORA U BJELORUSIJI

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana kazao je u ponedjeljak da je veoma zabrinut zbog tijeka nedjeljnih parlamentarnih izbora i referenduma u Bjelorusiji, žaleći zbog nepravilnosti u izborima.

"S velikom zabrinutošću pratim ove parlamentarne izbore i sam referendum", ističe Solana u priopćenju.

"Međunarodni su promatrači utvrdili velike nepravilnosti", dodao je. "Jasno je da ovi izbori nisu bili slobodni i pošteni, što su zaključili" i promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), napomenuo je.

"Premda je jasno da su izbori i referendum bili daleko od naših očekivanja, nadu nam ulijeva činjenica da su mnogi Bjelorusi sudjelovali u demokratskom procesu i da su pokazali želju da Bjelorusija postane pluralistično društvo", dodao je Solana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promatrači OESS-a priopćili su u ponedjeljak ujutro da su nedjeljni parlamentarni izbori i referendum u Bjelorusiji bili "daleko od zahtjeva OESS-a za demokratske izbore".

Bjeloruske vlasti su u ponedjeljak najavile da su na referendumu pobijedili pristaše proširenja predsjedničkog mandata. Na istodobno održanim parlamentarnim izborima očekivano su pobijedile provladine stranke.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara