Javna ustanova spomen područja Jasenovac zalaže se za za kažnjavanje govora mržnje i poticanja na mržnju

Upravni odbor i Savjet Javne ustanove Spomen područja Jasenovac na današnjoj zajedničkoj sjednici odlučili su putem Ministarstva pravosuđa pokrenuti inicijativu za izmjenu članka 174. Kaznenog zakona kojom bi se sankcioniralo poticanje na mržnju, opravdavanje ili veličanje zločina prema društvenim skupinama ili njihovim pripadnicima zbog njihove boje kože, rase, vjere nacionalnog, etničkog porijekla ili svjetonazora.

Upravni odbor i Savjet također su pokrenuli inicijativu da se u Hrvatskom saboru ustroji institucija pravobranitelja ili saborskog "ombdusmana" koji bi pratio pojave govora mržnje i o tome izvještavao Sabor.

Prema riječima predsjednika Savjeta Javne ustanove SP Jasenovac Slavka Goldsteina cilj je tih inicijativa prevencija, jer u borbi protiv govora mržnje treba staviti naglasak na edukaciju i javnu raspravu, dok bi kazna za poticanje na mržnju bila posljednja karika u lancu.

Zabrana poticanja govora mržnje i veličanje zločina odnosilo bi se na zabranu svakog zločina bez obzira tko ga je i kada počinio, rekao je Goldstein. Kao primjer naveo je da bi se kažnjavanje veličanja zločina odnosilo kako na one koji veličaju ustaške zločine u 2. Svjetskom ratu tako i na veličanje zločina koje su počinili partizani prema pripadnicima poražene vojske na Križnom putu nakon završetka rata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnica Vesna Alaburić naglasila je da se nikako ne bi smjelo uvesti novi oblik "verbalnog delikta" te da se mora jasno razlučiti pravo na osobno mišljenje i ideološki ili privatni stav od poticanja na mržnju i nasilje.

Članovi Upravnog odbora i Savjeta Javne ustanove SP Jasenovac naglasili su da poticanje na mržnju treba biti kazneno djelo koje treba sankcionirati. Podržali su ideju da se u Hrvatskom saboru pokrene izmjena zakona kao i osnivanje institucije ombdusmana koji bi pratio i reagirao na pojave govora mržnje.

(Hina) aš sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara