Je li pronalazak vode dokaz da je na Marsu bilo života?

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija

EUROPSKA svemirska agencija danas je objavila kako su na Marsu nekada postojali uvjeti za život.

Dvije svemirske letjelice su pronašle dokaze da je nekada voda prekrivala cijeli Mars. Letjelice su otkrile tekuće silikatne minerale u ravnicama na sjeveru Marsa, što je jasan pokazatelj da je tamo nekada bilo vode.

Na sjeveru postoji devet kratera ispunjenih tekućim silikatima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije su otkriveni dokazi kako je i južna hemisfera Marsa nekada bila mnogo toplija i s više vlage nego što je danas ima. Ravnice na sjeveru su prekrivene lavom i sedimentima visokim nekoliko kilometara te je to do sada sprječavalo istraživanje onoga što se nalazi ispod.

Letjelica ESA Mars Express pronašla je tragove vode na sjeveru, no ti su tragovi bili premali i trebalo je daljnje istraživanje kako bi se potvrdio dokaz. Sada je NASA-ina letjelica Orbiter pronašla nove dokaze da na sjeveru postoji devet kratera ispunjenih tekućim silikatima. Ti se minerali formiraju u tekućem okruženju.

Planet je bio prekriven vodom

"Možemo reći da je planet bio prekriven vodom prije više od 4 milijarde godina", kazao je znanstvenik sa Sveučilišta u Parizu John Carter, piše CNN. Znanstvenici tvrde kako je sada još uvijek teško izvući zaključke kakav je okoliš bio na Marsu kada je bio prekriven vodom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara