Jednostavni minerali možda su bili ključni za razvoj života na zemlji

ASTROBILOZI čiji rad podupire američka svemirska agencija NASA pretpostavljaju da su za razvoj života na Zemlji ključni bili jednostavni minerali poput boraksa, ističe se u priopćenju NASA-e.

Znanstvenici su u časopisu Science izvijestili da su se riboza i drugi jednostavni šećeri, nužni za početak života na Zemlji prije više milijardi godina, mogli razviti u prisutnosti jednostavnih minerala poput boraksa.

Riboza je sastavni dio ribonukleinske kiseline (RNK) i preteča deoksiribonukleinske kiseline (DNK). RNK i DNK, odnosno nukleinske kiseline, nužne su za svaki oblik života jer omogućuju nasljeđivanje genetskih osobina i evoluciju.

"Mnogo toga u biologiji može nastati i bez života", smatra voditelj istraživanja Steven Benner, profesor na Odsjeku za kemiju, anatomiju i staničnu biologiju Sveučilišta Florida u Gainesvilleu.

"Prije pedeset godina Stanley Miller je obavio pokus u kojemu je aminokiseline načinio električnim udarima u primitivnoj atmosferi. To je bio ključni podatak za razumijevanje mogućeg nastanka bjelančevina. No, bez nukleinskih kiselina bjelančevine su beskorisne, one ne mogu imati potomstvo", kaže Steven Benner.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključni neriješeni problem je nastanak RNK i DNK, jer nestabilna riboza ne može nastati pomoću električnih udara. Shvativši da riboza ima posebnu strukturu zbog koje se može vezati s boratom, Benner joj je dodao mineral kolemanit, koji se može pronaći u kalifornijskoj Dolini smrti. Bez njega, riboza se pretvara u smeđi katran, dok s njime riboza i drugi šećeri postaju čisti.

No, to je samo jedna od stvari koje se moraju dogoditi da bi se jednostavne organske molekule, kakvih ima u svemiru, pretvorile u oblik života, upozorava Benner.

"Istraživanje Stevea Bennera približilo nas je otkrivanju tajne podrijetla života na Zemlji i produbilo uvjerenje američke svemirske agencije NASA da bi života moglo biti još negdje u svemiru", izjavio je Michael Meyer, astrobiolog iz sjedišta am. svem. Agencije NASA u Washingtonu.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara