Jeftina demagogija Mirka Galića (2)

Jeftina demagogija Mirka Galića (2)

GLAVNI ravnatelj HRT-a Mirko Galić još jednom je dokazao da je savršen materijal za političara.

Nakon što je Index još u subotu upozorio da će HTV u nedjelju ujutro na svom drugom programu, koji obično prenosi sportske događaje, umjesto Janičine utrke izravno prenositi misu iz Slavonskog Broda, žestoko smo kritizirani. Mrzitelji crkve, Srbi, četnici - samo su neki od "epiteta" koji su e-mailom pristigli na adresu nižepotpisanog nakon objave teksta u kojem smo kritizirali programsko vodstvo HTV-a zbog bizarne odluke o neprenošenju Janičine utrke veleslaloma.

Kao za inat HTV-u, Janica je u nedjelju ujutro još jednom dokazala da je uvjerljivo najbolja skijašica na svijetu, te najbolja hrvatska sportašica na svijetu. Pobjedom u veleslalomu ušla je u sportsku povijest kao jedna od tri skijašice koja je osvojila naslove u svih pet disciplina (šest ako računamo nedavno uvedenu super kombinaciju).

No, najnoviji Janičin podvig gledatelji koji nemaju satelitsku ili kabelsku televiziju, odnosno oni koji ne mogu pratiti HRT Plus, nisu mogli vidjeti na hrvatskoj javnoj televiziji, pa su tako oni željni izravnog prijenosa Janičine utrke prijenos bili prisiljeni pratiti na drugom programu slovenske televizije.

Da je kojim slučajem neka od hrvatskih komercijalnih TV kuća imala pravo prijenosa veleslalomske utrke u nedjelju, te da je postupila isto kao i HTV, ne bismo rekli niti riječ. Tvrtke u privatnom vlasništvu nemaju apsolutno nikakvu obavezu javnosti donositi ono što tu javnost najviše zanima, ali nacionalna javna televizija, čiji rad financiraju ili bi teoretski trebali financirati svi koji posjeduju TV ili radio prijemnik, takvu obavezu itekako ima. I upravo su tu obavezu zanemarili, jer nema ni trunke sumnje da je više gledatelja željelo vidjeti prijenos Janičine utrke, a ne mise ili nekog filma.

I naša sportska heroina znala je da HTV nije uživo prenosio njezinu utrku iz snova, pa se tako u ciljnoj ravnini u austrijskom Bad Kleinkirchheimu duhovito zapitala: "Kakva je bila misa na HTV-u?"

Iako je prva reakcija HRT-a na Indexov upit o neprenošenju Janičine utrke glasila "pa zar biste vi ukinuli misu?", dan nakon velike Janičine pobjede i žestoke reakcije javnosti koju je potaknuo Indexov tekst, koji su prenijeli najutjecajniji hrvatski mediji, s nama se, gle čuda, složio i glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić. Naravno, to ne znači da je osobno preuzeo odgovornost za propust.

U svom prepoznatljivom demagoškom stilu Galić je sasuo drvlje i kamenje na svoje podređene, direktoricu programa HTV-a Tanju Šimić i urednika Sportske redakcije Željka Velu koji su, eto, trebali pronaći način da Janičina utrka ipak bude emitirana u izravnom prijenosu na prvom ili drugom programu HTV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su Šimić i Vela njemu direktno podređeni, Galić odbija bilo kakvu osobnu odgovornost ("ne određujem ja shemu"), te najavljuje "istragu". Kako itko može Galića shvatiti ozbiljno kad se pri izbijanju svake afere na HRT-u, a hvala Bogu u zadnje vrijeme ima ih koliko vam srce želi, glavni šef Prisavlja odbija svaku pomisao na vlastitu odgovornost? Čime se taj čovjek uopće bavi kad već nije odgovoran za postupke svojih podređenih?

No, pustimo sad Galića, on je ionako davno dokazao koliko mu je stalo do mišljenja javnosti o radu HRT-a. Najvažnije u cijeloj priči je već poslovično licemjerje i kalkulantsko ponašanje programskog vodstva HTV-a.

Usprkos činjenici da je Janica u Bad Kleinkirchheimu u petak prvo osvojila sjajno četvrto mjesto u spustu, da je u subotu ubilježila prvu spustašku pobjedu u Skijaškom kupu, da joj dotična staza u Austriji očito itekako "leži", da je njezina ionako izvrsna forma sve bolja kako se približavaju Olimpijske igre u Torinu, HTV je procijenio da Janica, koja je dosad puno puta zorno dokazala da može postići ono što svi smatraju nemogućim, ne može postići velik uspjeh u superveleslalomu, pa je tako kalkulantski odlučio izravno prenositi misu na HTV2 odnosno emitirati film na HTV1.

Kad je Janica na najbolji mogući način potvrdila da smo bili u pravu kad smo kritizirali HTV, prvi čovjek kuće je poput kakvog političara oprao ruke, te svu krivnju prebacio na podređene.

Stoga predlažemo glavnom ravnatelju HRT-a da se napokon otvoreno počne baviti onim što mu najbolje ide, jeftinom demagogijom tako karakterističnom za hrvatsku politiku, te da svoje mjesto prepusti nekom tko ima kakav-takav osjećaj za želje i očekivanja javnosti.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara