Jeljcinov pogreb okupio protivnike predsjednika Putina

U MOSKVI je u tijeku svečani pogreb prvog ruskog demokratski izabranog predsjednika Borisa Jeljcina, koji je poslužio kao prilika za okupljanje ne samo njegovih bivših sljedbenika, nego i protivnika današnjeg predsjednika Vladimira Putina.

Mnogi u Jeljcinu, energičnom državniku koji je početkom 1990-ih skršio Sovjetski Savez, uveo liberalnu demokraciju i tržišno gospodarstvo vide potpunu suprotnost onome što nazivaju puzajućom diktaturom njegovog autoritarrnog nasljednika.

Putin je proglasio dan svenarodne žalosti u Rusiji i svom prethodniku priredio pogreb sa svim državnim počastima. Oko Jeljcinovog odra su se, pak, okupljale na tisuće njegovih nekadašnjih suradnika i pristaša, ali i protivnika, uključujući bivšeg sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova koji je Jeljcinovoj obitelji kurtoazno iskazao sućut.

"Moramo nastaviti ono što je započeo Boris Nikolajevič", tvrdi Jeljcinov bivši suradnik Sergej Filatov. "Nalazimo se u deformiranom stanju, ali se nadam da ćemo se prije ili kasnije vratiti na pravi put".

Još eksplicitniji je Gari Kasparov, bivši šahovski prvak i vođa antiputinovske oporbe, koji je nedavno bio kraće vrijeme pritvoren zbog sudjelovanja u demonstracijama. "Većina riječi koja je izgovorena posljednjih nekoliko dana o prvom ruskom predsjedniku je neposredna ili posredna kritika sadašnjeg stanja", tvrdi Kasparov.

Takvi stavovi korespondiraju s mišljenjem na Zapadu gdje je Jeljcin i nakon silaska s vlasti uživao ogroman ugled i popularnost, prije svega zato što je završetkom hladnog rata, barem nakratko, stvorio uvjete u kojima vrijednostima zapadnoh svijeta pod vodstvom SAD i Clintona nije bilo nikakve alternative.

Međutim, pitanje je hoće li se s takvim stavovima složiti većina Rusa koja ima malo razloga da na Jeljcinove godine gleda s nekakvom posebnom nostalgijom. Umjesto sjećanja na euforiju uvođenja demokracije prije su im u sjećanju kataklizmične posljedice ekonomske tranzicije, naglo osiromašenje širokih slojeva stanovništva, potpuni pad životnog standarda, smanjenje životnog vijeka, eksplozija organiziranog i svakog drugog kriminala te sramotni poraz u ratu protiv čečenskih separatista. A čak je i sam Jeljcin odavno bio potrošio svoje demokratske kredite okruživši se beskrupuloznim "oligarsima", poslavši tenkove na parlament i, konačno, svojim alkoholizmom izloživši Rusiju najvećoj poruzi u njenoj povijesti.

Jeljcinov odar izložen u moskovskoj Sabornoj crkvi Krista spasitelja - istoj onoj koju je sovjetski diktator Josif Staljin svojevremeno dao srušiti, a Jeljcin dao obnoviti u znak prekida sa sovjetskom prošlošću. U skladu s ruskim pogrebnim običajima Jeljcinov sanduk je otvoren, a strane agencije javljaju da se na njegovom licu mogu vidjeti tragovi teških zdravstvenih problema vezanih uz alkoholizam i srčanu bolesti, koja mu je na kraju i oduzela život.

Jeljcin će biti pokopan na moskovskom groblju Novodevičje, što predstavlja još jedan prekid sa sovjetskom tradicijom, s obzirom da su dosada svi ruski čelnici bili pokapani na Crvenom trgu.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara