Jelko Kacin: Najveći hrvatski problem je unutarnja blokada prema EU

Tekst: Z.J.
Foto: Nato.gov.si

ZASTUPNIK u europskom parlamentu i slovenski političar Jelko Kacin je podupro arbitražni sporazum o granici između Slovenije i Hrvatske i ušutkao one koji si dozvoljavaju "navoditi besmislice bez ikakve odgovornosti". Kacin je naglasio da se dvije države ne mogu same dogovoriti o kopnenoj i morskoj granici te da je stoga potreban instrument koji će im pomoći u tome.

"Arbitražni sporazum je dobar korak naprijed jer će treća strana preuzeti odgovornost za sve eventualne nedostatke konačnoga rješenja", tvrdi Kacin. Arbitražni sporazum za ratifikaciju treba dvotrećinsku većinu u hrvatskome parlamentu što Kacin naziva i "manifestacijom zrelosti" u Hrvatskoj. "Hrvatska tom ratifikacijom potvrđuje da zaista želi u nadolazećem periodu postati ravnopravna članica EU koja želi imati vlastitoga tajnika, europske zastupnike, ukinuti graničnu kontrolu na slovensko-hrvatskoj granici, zamijeniti kunu eurom i postati dio šengenskoga područja", objasnio je Kacin.

Pristanak na sporazum sa Slovenijom je, prema Kacinovim riječima, prva točka koja omogućava nastavak u ostvarenju tih "velikih, važnih, strateških i povijesnih ciljeva". Ipak, ona smatra da hrvatska politika želi sve te ciljeve i ostvariti, ali se trenutno "uopće ne bavi sa vlastitim unutarnjim blokadama" koje pojačavaju pitanje je li Hrvatska uopće pravna država, postoji li u Hrvatskoj stvarna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, funkcionira li pravosuđe i je li vladajuća stranka umiješana u privatizaciju najvažnijih tvrtki, upozorava Kacin. Odgovori su to koje traži i hrvatska javnost, koja se više ne brine sa odnosima sa Slovenijom i arbitražnim sporazumom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara