Jerku Ljubetiću počasna medalja čileanskog predsjednika

PREDSJEDNIK Čilea Ricardo Lagos dodijelio je "Počasnu predsjedničku medalju stote obljetnice Pabla Nerude" jednu od sto počasnih medalja u povodu stogodišnjice rođenja tog čileanskog nobelovca i pjesnika, hrvatskom profesoru Jerku Ljubetiću.

za njegov prinos u održanju književnih veza između Hrvatske i Čilea.

Kako je istaknuo čileanski veleposlanik Jorge Dupouy Grez na današnjoj prigodnoj svečanosti u čileanskom veleposlanstvu u Zagrebu, Jerko Ljubetić je rođen u onom dijelu Hrvatske koji je Čileu najdraži - u Dalmaciji, iz koje potječu hrvatski iseljenici koji su se nastanili u Čileu između 19. i prve polovice 20. stoljeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazlažući to prestižno priznanje čileanski je veleposlanik ustvrdio kako je tijekom svojeg dugogodišnjeg javnog i intelektualnog života profesor Ljubetić predavao španjolski jezik i književnost, te je radio kao prevoditelj, novinar i savjetnik za obrazovanje. Sredinom šezdesetih godina predavao je djeci hrvatskih iseljenika materinji jezik u Punta Arenasu. Po povratku iz Čilea u Split postao je vodeći prevoditelj čileanske suvremene književnosti na hrvatski jezik. Preveo je pedesetak priča, više od trideset lirskih djela, tri drame, dva romana, pet književnih eseja tri povijesna pregleda Čilea, a autor je radova o 75 čileanskih pjesnika i književnika. Objedinio je i preveo dvojezično izdanje "Hrvatska/Čile - Croacia/Chile" u izdanju Društva književnika Hrvatske.

(Hina) xkt yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara