Jimmie Durham u muzeju suvremene umjetnosti

S PROJEKTOM "Zapisano u kamenu", napravljenim za zagrebačku izložbu, 25. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) predstavit će se multidisciplinarni umjetnik Jimmie Durham, porijeklom Cherokee iz Arkansasa.

Muzej suvremene umjetnosti najavio je na današnjoj konferenciji za novinare i retrospektivnu izložbu hrvatske kiparice Nede Grdinić, koja će se u studiju MSU-a također otvoriti 25. rujna.

Jimmie Durham pripada umjetnicima koji istražuju svoje vlastito mjesto u sadašnjem vremenu i koji su u drugoj polovici 20. stoljeća iz temelja izmijenili moderno poimanje umjetnosti, rekao je kustos Durhamove izložbe Želimir Koščević.

Sam Durham tvrdi da je u Zagrebu napravio istodobno ozbiljni i zaigrani projekt, u kojem je, napomenuo je, pokušao napraviti "antispomenička" djela s bojama i kamenjem.

Govoreći o ironiji u svojim djelima (osim likovnošću, bavi se poezijom i prozom), Durham je rekao da je ona kulturološki fenomen naroda koji stoljećima gubi sve bitke i koji je koloniziran.

Humor Cherokeeja sličan je židovskom i ozbiljno je oružje za umjetnika, istaknuo je Durham, koji je iz SAD-a otišao prije dvadesetak godina i danas živi u Berlinu.

Najavivši "duhovno sličnu" izložbu Nede Grdinić, Nada Vrkljan-Križić rekla je kako se sada javnosti napokon izlaže opus "nevjerojatne snage i imaginacije".

Izložit će se njezine skulpture nastale od 1967. do 2003., djela kojima autorica prenosi vlastiti svijet, bez obzira na trenutačne trendove u svijetu, napomenula je Vrkljan-Križić.

Obje izložbe bit će otvorene do 19. listopada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara