Jiri Parubek imenovan za novog češkog premijera

Jirija Parubeka, socijaldemokrata (52) u ponedjeljak je za novog premijera Republike Češke imenovao predsjednik Vaclav Klaus, izvijestio je Jiri Weigl, ravnatelj predsjednikova ureda.

Parubek će na toj dužnosti zamijeniti Stanislava Grossa koji je u ponedjeljak dao ostavku nakon skandala oko podnošenja imovinske kartice. Gross nije mogao vjerodostojno obrazložiti odakle dolazi novac kojim je 1999. kupio stan vrijedan 140.000 eura. Kršćanski demokrati, jedna od triju stranaka u koaliciji lijevog centra na vlasti, zatražili su njegov odlazak prije nekoliko tjedana.

Parubek je malo poznat u javnosti. Ministar je tek od kolovoza 2004. i dosad je bio zadužen za regionalni razvoj. Usto je dopredsjednik socijaldemokratske stranke (CSSD) kojom predsjeda Stanislav Gross.

Rođen je 21. kolovoza 1952. u Olomucu u Moravskoj, na istoku Češke. Nakon završetka studija ekonomije bio je na čelnim mjestima u državnim poduzećima prije pada komunističkog režima 1989.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U doba komunizma bio je član Socijalističke partije, malene stranke čije je postojanje trebalo ostaviti dojam političke pluralnosti u zemlji koja je u potpunosti bila podložna komunističkoj partiji. Zaljubljenik je u nogomet, oženjen je i ima sina od 21 godinu. Govori engleski i njemački i razumije ruski.

Parubek je u petak najavio da će iz vlade na odlasku zadržati glavne ministre (vanjskih poslova, financija, gospodarstva, obrane, unutarnjih poslova). Tako bi nova vlada trebala imati samo 4 nova imena od ukupno 18 članova. Nove ministre na prijedlog novog premijera u ponedjeljak oko 17.00 sati treba imenovati predsjednik Vaclav Klaus.

(Hina) xvrad ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara