J.M. Coetzee dobitnik Nobelove nagrade za književnost

JUŽNOAFRIČKI pisac John Maxwell (J.M.) Coetzee dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2003. godinu za djelo "koje brojnim iskrivljavanjima misli ukazuje na zbunjujuću sukrivnju u otuđenju", objavila je u četvrtak Švedska akademija.

Coetzee je bio "vječni favorit" za Nobelovu nagradu za književnost. Nasljeđuje mađarskog pisca Imrea Kertesza, dobitnika Nobela 2002. godine.

Rođen u Cape Townu 1940. godine, J.M. Coetzee počinje karijeru romanopisca 1974. godine, a međunarodni ugled stječe 1980. zahvaljujući romanu "Waiting for the Barbarians".

Britansku književnu nagradu Booker osvaja za roman "Život i doba Michaela K." 1983. godine.

Na hrvatski su još prevedeni njegovi romani "Sramota", "Gospodar Petersburga" i "Gospodin Foe".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo djelo snažno je prožimljeno idejama i ponašanjem, proizašlim iz apartheida, koje nemaju samo lokalnu razinu već poprimaju univerzalni karakter.

"Coetzee na primjenjuje nikad isti recept u pisanju djela, što pridonosi velikoj raznolikosti njegova opusa", dodaje Švedska akademija.

"Ustrajno čitanje otkriva, kao opetovanu formulu, patnje njegovih junaka zahvaćenih nemirom, iskustvo koje autor smatra potrebnim za njihovo iskupljenje. Njegovi junaci prožeti su željom za samouništenjem, ali na paradoksalan način skupljaju snagu odričući se svakog izvanjskog dostojanstva", nastavlja Akademija u obrazloženju nagrade.

Kao i ostali dobitnici Nobelove nagrade, J.M. Coetzee primit će 10 milijuna švedskih kruna (1,11 milijuna eura).

Službena dodjela nagrade održat će se tradicionalno 10. prosinca, na obljetnicu smrti (1896. u San Remu) švedskog znanstvenika Alfreda Nobela koji je ustanovio nagrade u oporuci sastavljenoj prethodne godine u Parizu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara